Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

Delayed gratification

05/05/2019

Delayed gratification

Чували ли сте термина delayed gratification? Какво се крие зад т.нар. „забавено удовлетворение“?

Събитията от живота ми през последните седмици неколкократно ме наведоха на мисълта за това словосъчетание, а паралелите дойдоха сякаш от само себе си.
За първи път чух за тази концепция по време на Salon du luxe, когато един от лекторите заговори за лукса и за тясната му връзка със забавеното удовлетворение. Мигновено наострих уши, защото темата ставаше все по-интересна. Както знаете, в най-общ план, концепцията за лукса е в уникалността, изключителността, непреходността. В този смисъл delayed gratification е логичен избор при лукса и е контрапункт на instant gratification,  типична за модата, мимолетната емоция, социалните мрежи. Тук, сега, веднага количество за сметка на качество, ефимерност и нетрайност – това са част от съпътстващите термина характеристики.

Най-общо казано, delayed gratification e способността да се въздържим от незабавно получаване на възнаграждаващ елемент, за да получим друг, по-желан, въпреки, че предполага по-дълго чакане.  

Замислих се, колко много паралели могат да се направят и във всекидневието, в личния живот на всеки от нас. Например, вместо да отида на 3-4 почивки в кратък период от време и близък радиус, да отида на една, за която да изчакам, но да помня цял живот, защото ще е различна и извън всекидневието.

Да имам в гардероба си малко на брой, но качествени дрехи и/или аксесоари, всеки един с история и повод. Грижливо изчаквани и прибавяни по време на вълнуващо пътуване или за специален момент.

Дали и в личен план можем да говорим за забавено удовлетворение? Можем ли да се надяваме, че след поредица от неуспешни срещи и истории, докато израстваме и опознаваме себе си, ще се подготвим за някоя наглед обикновена, но истинска случка? Такива размисли ме обземат неделно, докато пия поредното кафе вкъщи и се наслаждавам на любим аромат на рози.

Rose Rouge на Van Cleef & Arpels е новото попълнение в т.нар. Collection Extraordinaire на луксозната бижутерийна къща. За мен този аромат мирише на класа, на уют и на някаква много непринудена елегантност. На delayed gratification, когато чакането наистина си е заслужавало. От векове наред розите вдъхновяват художници, поети, парфюмеристи и влюбени. Цвете, което е удивително, едновременно непокорно и познато, просто наглед и толкова необикновено, масово срещано, но много благородно.

Връх: Касис, Бергамот, Розов пипер
Среда: Ветивер, Роза, Малина
База: Мускус, Пачули, Бензоин, Ванилия, Ветивер

Снимки: Мартина Тодорова

41

Written by:3 comments
  1. Чакането и по-точно изчакването винаги се възнаграждава подобаващо...

    • Да, мисля, че има много примери, които подкрепят това твърдение. Благодаря за коментара! :)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*