Fashion blog and lifestyle storyteller

Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

Salon du luxe 2017

17/07/2017

Salon du luxe 2017

This post is also available in: Английски Френски

Новите правила на играта

Време за четене: 5 минути

Третото издание на Salon du luxe – най-голямата среща на бизнеса от света на луксозната индустрия, ме посрещна с най-новото от сектора, с интересни хора, с добри познати и серия иновации. За мен е чест и радост да присъствам на това събитие от самото му създаване и да виждам развитието му, подкрепата, създаването на мрежа от съмишленици и професионалисти, които споделят общи ценности и цели. Хора, за които това е не само работа, но и усещане за живота и за това, което е отвъд повърхността на един красив предмет или изживяване. Три думи, описват лукса днес: изключителност, превъзходство, емоция.

Styleinspiratrice_SalonDuLuxe2017 (22) В тази първа публикация, посветена на Salon du luxe, ще ви разкажа за индустрията на лукса и нейните дизайнери, за времето и неговата ключова роля, както и за мястото на инфлуенсърите. Завръщане към основите, към източника – потребителите се вълнуват от качеството, от уникалната история на дадената марка.  Вече не е достатъчно само да се правят покупки, а да може да се говори за тях, да бъдат част от голямата история (на марката). Ето защо е важно клиентите да бъдат въвличани постоянно в процеса на създаване. Всъщност, за да привлече и задържи вниманието на милениълите, луксът трябва да бъде едновременно иновативен и етичен. Като потребители, те все по-често се обръщат към малките, алтернативни марки, за да се откроят от околните. Що се отнася до дизайнерите – за тях става все по-важно не какво носим, а как поддържаме тялото и духа си. Те са водени от нуждата от удовлетворение.

Хареса ми как Дидие Дегриз дефинира лукса: знание, занаят, благородни материи, изключителност, авангард, модерност, традиция.

За поколението Z е по-важно преживяването, отколкото притежанието. Styleinspiratrice_SalonDuLuxe2017 (17) Styleinspiratrice_SalonDuLuxe2017 (12)

Времеви цикъл на лукса 

Индустрията на лукса следва определена цикличност и отношение към времето (дълго-кратко). През 1950-1970г. луксът след войната се характеризира с т.нар. дълго време. Период, обусловен от висшата мода, творчеството, времето на модните къщи, на занаятите, на лимитирания брой бутици. Последователно след това настъпват десетилетия на значително по-бързо (кратко) време: на демократизация, глобализация и дигитализация, в които на фокус е растежът, новите целеви групи, отварянето към средната класа, появата на концерните, на маркетинговите стратегии, на множеството точки на продажба, на експанзията, на достъпността, на е-търговията. Тези периоди са прекъснати от един по-специфичен, свързан с кризата от 2008-2009 година, когато времето отново става дълго, период, белязан от затруднения, препозициониране, поглед към основополагащите ценности,  към уменията, традицията, ДНК…

Днес много ясно можем да откроим двойната темпоралност на лукса

Double Temporalite Marque Consommateur-en

За да могат марките да се впишат в тази двойственост, марките трябва да се обвържат с клиента по нов начин – чрез взаимодействие, въвличане и съучастие:

  • Взаимодействие: въвличане в разговор (интерактивен, постоянен, персонализиран)
  • Въвличане: живот в историята
  • Съучастие: превръщане на клиента в посланик

 

Времето ни кара да мечтаем и не може да бъде купено

Людовик Дю Плеси описа едно ново отношение към времето в свят, подвластен на непосредственото, незабавното. Предизвикателството пред марките от луксозния сегмент е да изместят скалата на човешкия живот,  да се заиграят с времето. Луксът не може да се задоволи с настоящето или с миналото, той трябва да се проектира в бъдещето.

Instant gratification: модата, мимолетната емоция, социалните мрежи и delayed gratification – позитивна фрустрация, изчакване, излизане от мига – това е светът на лукса.

Styleinspiratrice_SalonDuLuxe2017 (4)

Инфлуенсъри: между свръхексплоатирането и бюджетите за милиони

От една страна е усещането за пренасищане, за изчерпване, за преекспониране:
В самото начало много харесвах това, че блогърите навлизат в модата, заемат първия ред на дефилетата по време на Модните седмици…Няколко години по-късно, те са просто мъртви, толкова лесно биват купувани от компаниите. Разбира се, има няколко страхотни блогъри, но в цялостен план всичко е плоско. Те наистина не знаят нищо, единственото, което знаят е как да направят селфи.“ Nicola Formichetti

От друга страна, прогнозите са красноречиви:

След 5 години инфлуенсър маркетингът ще представлява пазар между 5 и 10 млрд. щатски долара,

както поясни Сирил Атиа. Той генерира двойно повече продажби спрямо традиционните медии и привлечените чрез него клиенти имат ниво на задържане от 37% (според данни на McKinsey). Ако инвестираме 1 USD в инфлуенсър маркетинг, той ще ни генерира 7 долара приход.

Силата на инфлуенсъра е в капацитета му да промени представата или да повлияе върху акта на покупка. Пирамидата на влияние има четири основни нива, като стартира от микро-инфлуенсъри – инфлуенсъри – посланици – ВИП/известни личности и рекламни лица.

Styleinspiratrice_SalonDuLuxe2017 (14)
Пробвах страхотните очила на Audacieux, в компанията на съ-основателката на марката

Припомнете си материалите ми от 2016г. и от 2015г.

В партньорство с Air France

Снимки: Мартина Тодорова

118

Written by:2 comments
  1. […] себе си. За първи път чух за тази концепция по време на Salon du luxe, когато един от лекторите заговори за лукса и за […]

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*