Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

Salon du luxe 2018 в 5 ключови точки

22/06/2018

Salon du luxe 2018 в 5 ключови точки

This post is also available in: Френски

Salon du luxe 2018 изведе на фокус темата за Новите лица на лукса. В престижния форум в Париж, на който имах удоволствието да присъствам, взеха участие водещи представители на индустрията, които дискутираха и представиха последни данни за потреблението на стоки и услуги през призмата на милениълите и поколението Z, изкуствения интелект, неосталгията, устойчивото развитие, китайските потребители, мода-фикацията на лукса, вторичния пазар на луксозни стоки и предизвикателствата пред тази индустрия.

 

Основните акценти, които избрах да споделя тук, са:

Неосталгията

Стефан Галиени говори за синдрома на постмодерния свят, в който дигиталната революция променя тотално разбирането за време, противопоставя бързо срещу бавно, ретро и екстремен хайп.

Какво представлява неосталгията? Ако носталгията възприема миналото като отправна точка, като идеализирано време на спокойствие, радост, автентичност и наивитет, то неосталгията възприема настоящето като котва, от която може да се движим в двете посоки (минало и бъдеще). Тя черпи своето вдъхновение от миналото и добавя техно-футуристичната естетика на света на утрешния ден. На практика, това е обединението на новото и старото. Вдъхновение, което живее и се изразява чрез смесица от култури, периоди, референции, естетически тенденции. Стилова еклектика, която съживява едно носталгично чувство, но остава винаги нова, оригинална.

Как се създава или обновява желанието за лукса в свят, в който очакването е напълно нетърпимо? – чрез повторно инжектиране на неосталгични емоции в дигиталния ни живот: например Фейсбук го прави чрез функцията „на този ден“, Инстаграм – чрез ретро филтрите, които състаряват настоящия момент. Една от най-иконичните луксозни марки – Gucci прави показно за умело боравене с нео-сталгията: ход, който носи колосални приходи на италианския гигант:

 

Фактори за успеха в търговията на дребно

Специален гост на салона бе Рамдан Тухами – основател на Officine Universelle Buly. Пример за нетипичен профил, постигнал невероятен бизнес успех, той провокира аудиторията със своето изложение. Ето кои са 4-те елемента на успеха в ритейл бизнеса, според него:

 • Този, който измисля продукта е щастлив
 • Този, който го произвежда е горд от това, което е направил
 • Този, който го продава вярва, че това е добър продукт
 • Този, който го купува, няма усещането, че се е минал

 

Предизвикателствата пред луксозната индустрия

Луксът, като такъв, вече не е достатъчен, за да създава мечти в епохата на желанието. Луксозните марки са се превърнали в мега марки, а за да продължат да растат, те трябва да засилват и подхранват непрестанно желанието.

Луксът се мода-фицира: започва да се влияе от модата и нейните механизми. (Механизми, които доскоро бяха отделни и дори – противоположни на лукса):

 • все повече новости биват представяни на годишна база
 • повече нови колекции, капсулни колекции и др.
 • важността на тези, които предизвикват желанието онлайн: блогъри, инфлуенсъри, ключови лидери на мнение

 

 

Устойчивост и иновации: какво бъдеще се очертава пред модата и лукса?

Устойчивото е секси. Модата се превръща в средство за предаване на важните послания. Във Франция тя представлява 1.7% от БВП, с което изпреварва автомобилното производство и аеронавтиката. Светът може да се промени чрез модата – тя освобождава жените през 20 век (появата на минито и др.) и повишава съпричастността чрез социалните медии през 21 век – например Диор и посланието We should all be feminists.

В кампания дизайнерката Стела Маккартни алармира:

Едва 1% от дрехите се рециклира. Какво правим?

Статистики сочат, че:

 • жените не носят 90% от съдържанието на гардероба си
 • във времето на бързата мода, животът на една дреха е да бъде носена 7 пъти
 • потребяваме 5 пъти повече дрехи, отколкото през 1980 година
 • модата е вторият най-голям световен замърсител след петролната индустрия
 • средностатистическият американец изхвърля 37 кг текстилни отпадъци на година

 

Вторичен пазар

Една от големите теми в дневния ред на луксозната индустрия, която бе засегната и в Париж, е тази за вторичния пазар.

Вторичният пазар представлява хибриден модел, който предлага две системи за достъп до луксозни стоки:

 • пазар на втора ръка (second hand)
 • пазар под наем

Големият извод на експертите е, че вторичният пазар не е несъвместим с лукса. Той произхожда и се развива по естествен начин покрай други актуални тенденции на нашето време:
Социалните мрежи и младите потребители – те имат потребност да сменят често различни артикули, за да се показват с тях, но също така и за да намалят разхищението. Днес вече сме свидетели на предаване на луксозни стоки по хоризонтала (на други хора), а не по вертикала, както досега (по наследство).  Оформя се нов фокус – върху употребата, а не върху самото притежание. Извън луксозния сектор, този феномен се наблюдава например в тенденцията да се закупуват все по-малко автомобили и да се използва услугата Uber.

Също така, вторичният пазар (втора ръка и под наем) позволява да се даде втори живот на продуктите, да се получи достъп до уникални и лимитирани серии и колекции, винтидж се възприема като нещо модерно, както и в унисон с идеята за рециклиране.

Всъщност, в страни като САЩ или Великобритания и Италия от години е налице културата на аутлетите (също част от вторичния пазар на лукс), докато във Франция и Испания са по-популярни т.нар. „private sales”. Азия също започва да бележи ръст в тези пазари, а някои аутлети се превръщат в своеобразни туристически дестинации. За  сериозния ръст и потенциал на този пазар говори и фактът, че един от най-големите концерни в луксозния сегмент –  Richemont обяви, че планира покупка на Watchfinder (световният ритейлър на секънд-хенд часовници).

Продаването на мечти е основната мисия на сектор лукс и прилежащите му марки. А както казва Аксел Дюма, ГИД на Hermès:

Независимо от вашия престиж или възраст, трябва да сте адекватни на своето време, за да продължите да съществувате.

Още тенденции и теми, свързани със сектора, можете да прочетете в категория „Лукс“ в блога.

Снимки: Мартина Тодорова

 

В партньорство с Air France

 

138

Written by:6 comments
 1. […] Когато получих новия Swatch SKIN Irony се развълнувах, защото за секунди се почувствах като в ученическите си години. Виждайки модела, осъзнах колко много се е развила марката от тогава, запазвайки своя автентичен и знаков почерк. Преди време ви разказах за неосталгията, известна още като обединението на новото и старото. Тя черпи своето вдъхновение от миналото и добавя техно-футуристичната естетика на света от бъдещето. Вдъхновение, което живее и се изразява чрез смесица от култури, периоди, референции, естетически тенденции. Смесица от стилове, която съживява едно носталгично чувство, но остава винаги нова, оригинална. Всъщност, мисля, че Swatch е бранд, който много умело се вписва в тази тенденция и това ми харесва. За още по темата – натиснете тук. […]

 2. […] Дори консервативната индустрия на лукса преосмисля своите подходи, давайки зелена светлина на т.нар. вторични пазари, които включват second hand, наемане на вещи и аутлет магазини (онлайн и офлайн). Повече по темата можете да си припомните в статията ми тук. […]

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*