Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Phygital: защо днес само онлайн не е достатъчно?

21/11/2019

Phygital: защо днес само онлайн не е достатъчно?

Знаете ли какво означава phygital?

За мен този термин придоби очертания по време на първия ми Salon du Luxe през 2015г.
Най-общо казано, това е преливането на дигиталното с физическия обект/магазин, на онлайн и офлайн преживяването по неусетен и естествен начин.

physical store + digital = phygital

Phygital събира най-доброто от двата компонента: като незабавност, потапяне, бързина (immediacy, immersion, speed)  и възможността за взаимодействие с хора, продукти и всичко онова, което получаваме от физическите магазини – консултация, диалог, емоция.

Банка и phygital преживяване

Сигурна съм, че и вие като мен, използвате онлайн и мобилно банкиране, както и картови разплащания. Така множество операции стават за секунди и позволяват да имаме повече от най-ценния ресурс: времето. Досегът ми с физическите обекти – магазини, офиси, институции, е свързан с търсене на персонализиран съвет  и диалог, досег до марката, преценяване на даден продукт, както и като част от социалния живот (разходка по магазините с приятелка е много по-забавна, отколкото съвместно онлайн пазаруване, нали така?). Разбира се, когато отидох до банката, за да получа новата си кредитна карта, преживяването ми бе приятно допълнено от хубавия интериор, достъпа на естествена светлина, усещането за уют и съжителство на услуги и технологии.

ОББ клон

Ако погледнем индустрията на луксозните стоки и услуги, която е пионер в маркетинговите подходи, ще видим сериозен обрат. Изначално, луксът се свърза с ексклузивност, уникалност, недостъпност, традиция и дългогодишна история. Дигиталната среда премахва ограниченията, приобщава, създава усещане за достъпност  и видимост в реално време. Същевременно, човешкият контакт с консултант, привилегированото отношение, персонализираният подход и взаимодействие, докато пазаруваме, надграждат онлайн преживяването.

Преди няколко години стартъпът Memomi прави истински фурор сред едни от най-големите световни марки, пускайки своето дигитално огледало. То е отличен пример за сливане на дигитално и офлайн преживяване, чрез добавена реалност във физическия магазин.

Според проучване на Havas Shopper Observer от 2017г., 60% процента от младежите на 18-24 години искат да пазаруват в магазини, в които могат да правят и различни от самото пазаруване неща. Очакват да намерят комуникационни устройства – смартфон, таблет, виртуална реалност, точно както у дома, за да направят изживяването по-богато. Те искат да живеят на мига, да се отърсят от строгите кодове, да пазаруват по различен начин.

ОББ phygital клон

Тази тенденция е факт и в сектора на финансовите услуги, който активно интегрира високите технологии в своите процеси и решения към крайните потребители. Физическите клонове носят много маркетингови ползи за една банка, тъй като те остават основно място за откриване на сметка, според проучване на Deloitte. Те служат за изграждане на доверие, че банката ще пази добре парите и данните на клиентите, което води до по-голяма удовлетвореност.

Потребителите купуват преживявания, а не само продукти или услуги. В среда на идентични по параметри услуги или стоки печелят онези, които предлагат добавена стойност, които успяват да създадат преживяване, общност, да осигурят постоянен плавен преход между дигиталната среда и реалния живот.

Припомнете си статията ми за изкуствения интелект и любимите ни марки тук.

Снимки: Мартина Тодорова

33

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*