Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Lifestyle Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл Лукс

Изкуственият интелект и любимите ни марки

22/02/2018

Изкуственият интелект и любимите ни марки

This post is also available in: Английски Френски

Странно ли ви се струва, че пиша за изкуствения интелект тук? Каква е връзката му с блога – вижте малко по-надолу, обещавам, че си струва.


Голяма част от живота ни е пряко свързана с дигиталния свят и технологиите. (И тук нямам предвид социалните мрежи и съмнителното им влияние върху всекидневието ни.) На фокус е темата за изкуствения интелект и начина, по който големите марки го използват за създаване на ново и различно преживяване на клиента.

Какво представлява изкуственият интелект?

Според Techopedia изкуственият интелект (AI) е област на компютърната наука, насочена към създаването на интелигентни машини, които работят и реагират като хора. Част от дейностите, за които са проектирани компютрите с изкуствен интелект, са:
• Гласово разпознаване
• Изучаване
• Планиране
• Разрешаване на проблем

Защо се използва?

Във време на висока конкуренция за идентични продукти и услуги, един от начините за марките да се откроят, е предоставянето на различно, уникално, силно персонализирано и надхвърлящо очакванията преживяване за техните потребители.

Според прогнозите към 2020 г. 85% от взаимодействието между бизнес и потребители ще се управлява чрез изкуствен интелект.

Представете си, че сте голяма компания, като KLM например:

KLM има над 25 милиона фена в различните платформи. На седмична база в WhatsApp, Facebook, Messenger, Twitter, WeChat и KakaoTalk постъпват около 130 000 споменавания на марката, от които 30 000 са запитвания и коментари. Екип от 250 души е наличен 24/7, за да отговаря на постъпилите запитвания. (Оказа се, че това е най-големият екип, отговарящ за социални медии в света!). Един онлайн разговор включва около 5-6 въпроса, като изкуственият интелект избира от базата данни и предлага подходящ отговор на оператора. По този начин, с включването на изкуствен интелект към човешката дейност, разговорите с клиентите се случват много бързо, точно и персонализирано.


Къде се сблъскваме с изкуствения интелект?

Както стана ясно по-горе, на първо място – в сферата на широк набор от услуги, свързани с огромно количество данни. Модната и луксозна индустрии също са сред големите иноватори и прогресивни потребители на изкуствен интелект. Голяма част от марките за луксозни часовници и бижута интегрират изкуствения интелект в комуникацията със своите клиенти.

В модния сектор Dior е сред първите, които включват интерактивни чат ботове, които взаимодействат с клиенти и фенове във Фейсбук messenger . Тази чат услуга позволява персонализирана и забавна комуникация, която създава положително преживяване за по-широка аудитория от потребители – включително почитатели, които не са клиенти, но много харесват марката.
Друг пример е Burberry – марка, която използва изкуствен интелект в борбата с ментетата. Става дума за технология, която се основава на разпознаване на изображения и е в състояние да определи от една снимка на малка секция дали продуктът е истински или не. Точността е 98%!
В Щатите изкуственият интелект помага на клиенти на онлайн вериги магазини да избират цели съчетания от дрехи. Предложението, което получават се базира на данни като ръст, килограми, мерки, цветови предпочитания, актуални тенденции и т.н. Финалната селекция се преглежда и от служител и клиента получава готово, персонализирано решение.

Според изследване на Financial Times, изкуственият интелект революционализира индустрията на луксозни стоки и услуги. Процесът е в две посоки: по-добро обслужване на клиента и събиране на данни, защото това, което искат клиентите е удобство и разговор с любимите им марки и дизайнери.

 

Снимки: Мартина Тодорова

85

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*