Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Как операта се среща с модата

12/01/2018

Как операта се среща с модата

This post is also available in: Английски Френски

Нали знаете, че обожавам операта! Днес ви каня да надникнем заедно зад кулисите на това невероятно изкуство и да видим каква е връзката му с модата.

Операта вдъхновява едни от най-големите имена в модата. В годините Viktor & Rolf, Miuccia Prada, Emanuel Ungaro и Christian Lacroix успешно създават костюми за редица световни оперни сцени.

Покрай премиерата на „Кармен“ (една от най-любимите ми опери), с Марти посетихме Софийската опера и балет. Благодарна съм, че имаме невероятния шанс да можем да се насладим на изпълненията на едни от най-великите оперни гласове в световен мащаб. А за един следобед се потопихме и в магията на създаването на костюми.


Костюмите са основно изразно средство в една постановка. Те трябва да подсилят внушението, без да бъдат твърде агресивни и натрапващи се, за да не отклоняват вниманието на зрителя.


Как се създава един костюм?

Християна Михалева, която отговаря за дизайна на костюмите, обясни, че винаги се тръгва от разговора с режисьора. Той е този, който задава концепцията на спектакъла. Все по-рядко се наблюдава придържане към епоха, по-скоро се търсят интересни и аргументирани похвати, които да бъдат по-близки до съвременната публика. Следват скиците, обсъждане, одобрение и пристъпване към реализация.

 

Между 70 и 250 – това е броят костюми в една постановка!

За „Кармен“ акад. Пламен Карталов залага на една съвременна и тотално различна от класическата постановка, която сме свикнали да гледаме. В спектакъла има елементи от древногръцката драма (видни в облеклата на хора), от съвременните модни тенденции (металик костюмите на балерините), от класическите костюми на тореадорите. Костюмите са еклектични и носят нещо ретро и нещо ново, модерно. Линията е напълно измислена, като се заиграва със съвременността.

Съответно, при постановка като „Корсар“ ситуацията е по-различна, тъй като там скиците за костюмите пристигат директно от Русия. При всяко изпълнение обаче има разлика и индивидуалност, заради материите и техниката на декорация.

 

Индивидуалната работа със солистите също е част от процеса. Костюмите се съобразяват спрямо фигурата и желанията на всеки изпълнител. Целта е да се постигне удобство, комфорт на движенията и естетика.

Зад костюмите на една постановка стоят месеци труд на двете ателиета – мъжко и дамско, подпомогнати от художествено ателие, ателие „Грим и перуки“, ателие „Шапки, обувки, ботуши, гамаши и аксесоари“.

Кристиан Лакроа оприличава създаването на висша мода със създаването на сценични костюми за опера и балет. За сътрудничеството си с операта, той казва:

това, което правя тук е подобно на висшата мода: по някакъв начин моите клиенти са звездите на своя живот. Те носят уникални дрехи, също създадени само за тях. Дизайнът във висшата мода трябва да  улови същността на човека, тоест –  да намери перфектната форма за неговото тяло.

Вижте репортажа с Лакроа, както и срещата му с Александрина Пендачанска в Берлинската опера. Тя e Агрипина в едноименната опера и е с черна рокля от тафта и дантела, дело на френския дизайнер:

 

А този сезон Софийска опера и балет отново има много силна програма – вижте я тук.

 

Снимки: Мартина Тодорова, Софийска опера и балет

71

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*