Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg Лукс

Луксозни стоки и разпродажби

22/01/2018

Луксозни стоки и разпродажби

This post is also available in: Английски

В последните години някои от големите къщи спряха да бъдат предлагат своите луксозни стоки на разпродажба. Освен марките, които традиционно не разпродават (като Chanel, LV и др.) преди няколко сезона Gucci и Dior също спряха предлагането на преференциални цени.

Въпреки това, немалка част от луксозния сегмент участва в официалните годишни разпродажби и прави по-достъпни някои свои артикули. Днес реших да подготвя за вас някои идеи и съвети, свързани с пазаруването на луксозни стоки на разпродажби.

Защо привлича луксът?

Понятието за лукс е различно за всеки от нас. В крайна сметка обаче, става дума за уникално и запомнящо се преживяване, за житейски опит, емоция, сбъдване на мечта, създаване на спомен, приключение, излизане от всекидневното.

 

(Аз например никога няма да забравя покупката на първите ми луксозни обувки преди години, които са Dior.)

И, в този ред на мисли, годишните разпродажби са чудесна възможност да планираме и да си купим луксозна вещ. Ето и моите практически съвети по темата:

Пазаруване във физически магазини

В повечето случаи големите разпродажби са централизирани и регулирани и се случват в рамките на 4-6 седмици през зимата и през лятото. С късмет и добра стратегия човек може да си купи фантастични неща, които имат стойност. Тук е важно да вземем под внимание календара на модните седмици: ако сте в Милано, Париж или Берлин по време на съответната Fashion week, шансът ви за луксозни находки в разпродажба намалява драстично. Това е така, защото марките се грижат за своя престиж и не желаят да се афишират, че разпродават в такива ключови моменти.

Пазаруване онлайн

Тук важи бизнес принципът FIFO – т.е. по-бързият печели. В редки случаи може да поемете риска и да изчакате до следващата стъпка в намалението, но вероятността артикулът (или вашият размер) да е изчезнал е много голяма. В последните години съм фен на онлайн пазаруването на луксозни стоки, защото:

  • голяма част от марките, които ме интересуват не присъстват на нашия пазар
  • разпродажбите са реални
  • автентичността е гарантирана
  • процедурата за доставка, проследяване и при необходимост – връщане на продукта е прозрачна и добре организирана

Сайтовете, от които пазарувам, са: Luisaviaroma – голям плюс при тях е фактът, че доставката до България е безплатна, Net-a-porter и My Theresa.  Последните два сайта са с платена доставка, която по спомен е от порядъка на 15-20 евро, но според мен за някои артикули дори и тази надбавка си струва.

Моят подход при пазаруване на луксозни стоки по време на разпродажби (а и по принцип) е:

  • да инвестирам в аксесоари – чанти, обувки, бижута и т.н.
  • да избирам модели, марки и цветове, които са непреходни, не се влияят особено от сезона или възрастта ми, които ми дават свободата да ги съчетавам със своя стил и гардероб.

Така например, цветове като розово, пудра, беж, черно, червено, синьо винаги са на дневен ред и могат да се слеят или обратно – да се откроят в даден стайлинг. Другият тънък момент са марките – Prada, Miu Miu, Valentino, Roger Vivier, Fendi, Tod’s и т.н. винаги изглеждат атрактивно.

Ето и какво си набелязах на финала на разпродажбите. За артикулите от Luisaviaroma в момента има и промо код BX18, който дава още 18% отстъпка:

 

[show_shopthepost_widget id=“2998911″]

 

Снимки: Мартина Тодорова

40

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*