Fashion blog and lifestyle storyteller

Berlin Fashion Week

This post is also available in: Английски

Моята първа Berlin Fashion Week съвпадна и с първото ми ходене в германската столица.

Няма да скрия, че модните седмици, които се случват в най-големия студ, не са точно от най-любимите. Затова обмислях да отложа Берлин за по-топъл сезон. Само че, понякога има пътувания, които се случват супер спонтанно – от 1-2 разговора, запознанство, получена покана по имейла и т.н.

Берлинската модна седмица ми беше първа, различна и по свой начин уникална. Донесе ми хубави емоции, контакти и последни данни за модната и луксозна индустрия, поднесени от топ експерти. Нивото на професионализъм и подготовка бяха толкова високи, че за половин час на едно събитие получих информация, данни и теми за размисъл, които едва ли бих събрала за месец ровене в интернет.

Berlin Fashion Week носи заряда на младия дизайн, на бунтарското и същевременно – на консервативното. Нямаше как да не забележа, че в Германия функцията предхожда формата. Това важи не само за всекидневието, но и за стила на обличане и за дизайна. (Досега не бях виждала толкова много зимни, алпийско-скиорски колекции в рамките на Седмица на модата). Един от парадоксите е, че Германия е сред най-големите пазари за модната (и луксозна) индустрия, а най-известните местни марки и дизайнери участват в седмиците на модата в Париж, Ню Йорк и т.н. Независимо от това, модата и т.нар. „креативни индустрии“ заемат важно място в държавата и могат да получават различни форми на субсидии и партньорство.

Ако трябва да определя седмицата на берлинската мода с три думи, то те биха били:

Устойчивост, иновативност, функционалност

Заплених се от ефирните рокли на жените на Ewa Herzog, а колекцията на Bogner ме накара да видя по друг начин зимните спортове и чак ми се прииска да се разходя до някоя писта, облечена с техните дрехи. Подобно беше чувството ми и от колекцията на Sportalm Kitzbuhel, които имаха и доста по-градски предложения.

Когато започнах подготовката си за това събитие, имах нагласа, че ще бъде супер структурирано и подредено. На практика, беше леко хаотично, децентрализирано и объркващо (особено, ако не говориш немски). Със сигурност това се дължеше отчасти и на оттеглането на Мерцедес-Бенц като основен спонсор и шапка на Berlin Fashion Week. Автомобилният гигант бе поел ангажимента за подкрепа и организация на по-малко и компактно събитие (с 10 дефилета) и осигуряване на партньорство за придвижване на гостите на различните събития. (А пространството на Mercedes Benz Fashion Week се намираше до огромен двор с трабанти – толкова контрастно и някак типично по берлински!)

Модната седмица се оказа мащабно събитие, в което се случваха ужасно много неща (за съжаление някои от тях едновременно и на различни локации) – изложенията Premium, Seek, Bright, Panorama, конференциите Fashion Tech & Fashion Sustain, Берлинският салон на модата – в който също имаше ревюта и презентации, допълнителни събития, организирани от марки и дизайнери, нетуъркинг партита, ПР събития и т.н.

Най-трудно се оказа проследяването и координирането на всичко това, тъй като бяха тотално децентрализирани. Да си направя график за тези 5 дни беше като реденето на сложен пъзел 😉

Супер много ме учуди липсата на всякакви проверки на багажи и минаване през метал-детектори по време на тези мащабни събития (нещо, което се случва по време на Парижката седмица на модата). Останах и леко разочарована от подчертано дистанцираното поведение на немската модна общност. Допадна ми еклектиката, усещането за непринуденост и креативност, както и фактът, че стрийт фотографите снимаха наистина оригиналните комбинации, а не само ходещите реклами на най-големите брандове.

Вашите наблюдения за Берлин и модния живот там какви са?

Снимки: Olympus Pen Bulgaria

63

Written by:2 comments
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*