Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

За инфлуенсърската умора и проявите на лукса

23/04/2020

За инфлуенсърската умора и проявите на лукса

Чували ли сте за инфлуенсърската умора (influencer fatigue) и за все по-нарастващият бунт срещу псевдо автентичните преживявания и впечатления, които се леят от инстаграм?
През изминалите седмици етапите, които се редуваха в мислите и емоциите ми, скачаха от полюс до полюс и търсеха опора, на която да стъпят и да намерят усещане за комфорт и контрол над нещата. И в тези лутания, бавно и настоятелно се оформяше едно убеждение, едно осъзнаване и преоткриване на началото, на първоизточника на тази моя история.
Това е историята за отърсването от бясната скорост, натрупване, консумиране, показване, мерене, искане, целеполагане, заради самото такова.

Ритъм, който е толкова забързан, че не оставя и миг за осмисляне, за въпроси, за тъга, за само-актуализация.

Това е като надпреварата между модата и лукса (или стила, ако предпочитате), в която модата изглежда като млада, привлекателна, динамична жена, на чието място евентуално всеки мечтае да бъде, защото получава всичко и по много сега, тук, на момента.

Която живее във френетичността на социалките и на най-вървежните места, партита, теми, по които демонстрира привидни принадлежност и компетентност. Окъпана във фалшив блясък и привличаща неудържимо масите със своята псевдо оригиналност и автентичност.

Инфлуенсърската дъвка

Бързо, високооборотно, мигновено остаряващо, хипер тренди до следващия тренд, нискокачествено, евтинеещо, изхабено и безсмислено.
Ярко магнетична при бегъл поглед, от инфлуенсърската дъвка за окото, искаме още и още, независимо, че точно същото го намираме и виждаме прекопирано многократно, защото е „успешно“, защото е масово, защото кара зомбираните очи в инста механично и стадно да харесват …

В дните на криза, когато времето е много и същевременно – още по-ценно като ресурс, а от почивката умът успява да се избистри и критичната мисъл да се събуди, тези модели започват да стават още по-големи гротески, още по-измислени и еднодневни.
Самите социални мрежи показват все повече колко са опорочени и колко изкривени са възприятията на масовия вкус за смислено, стойностно и красиво. За вдъхновяващо, за плод на реална мисъл и труд, а не на компилирани (нескопосани) имитации, схеми и трикове за ангажиране на аудиторията.

Лукс

Подобна беше ситуацията и със света на лукса, със свръх производството и консумирането му, с парадирането и показността, с налагането на изчанчено-измислени тенденции и естетически модели, масовизирани от група богоизбрани красиви млади жени и мъже, произхождащи от платежоспособни и многомилионни  пазари и също така зомбирани аудитории.

Превърнати в безгласни закачалки, които да карат хората да мечтаят за непостижимия бляскав живот, който демонстрират онлайн 24/7.

В един момент, луксът започна да се оглежда и да отстъпва от тази прекомерна масовизация. От хубавата идея за новия живот, с нови ценности, устойчиви практики, споделяне, технологии, до осъзнаването, че става твърде показен и масов, с което противоречи на своята изначална същност.

Сякаш плахо започна да се говори в последните месеци за завръщането на дискретния (тихия) лукс, на онези непреходни стойности и символи, които са там и винаги ще се откроят (за) тези, които имат очи да ги видят.

Дискретният (тихият – б.a. quiet luxury) лукс е концепция, която назрява от няколко години. Скромен и извън прожекторите, това е луксът на познавачите – онези, които разбират, че удовлетворението невинаги се намира във високата цена и крещящото лого.

Дискретният лукс е като дълго чакан смислен разговор, заглушил жалкото крякане на жадните събирачи на лайкове и псевдо слава, като малък диамант на копринена връвчица сред помпозни евтини бижута, като копринени възглавници на фона на лого-щампирани дрехи, отчаяно искащи да приличат на големите, но знаещи тайно, че са само безсмислен напън.

Дискретният лукс е (за)връщането към изконните ценности, които макар и забравени или потиснати, винаги устояват и намират онези, които ги заслужават.

Ако ви е интересно – вижте още по темата тук.
Може да си припомните и Кога едно инста-стори измести истинската история.

Снимки: Мартина Тодорова

53

Written by:One comment
  1. […] Концепцията за дискретния (тихия – б.a. quiet luxury) лукс назрява от няколко години. Скромен и извън прожекторите, това е луксът на познавачите – онези, които разбират, че удовлетворението невинаги се намира във високата цена и крещящото лого. […]

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*