Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Мода

Преживяването Париж и Седмицата на модата

26/02/2019

Преживяването Париж и Седмицата на модата

Още в ученическите си години мечтаех за модата, за срещите с дизайнери, за вдъхновяващи ревюта, за Париж. После сякаш се отдалечих от тази тема, поех по различен професионален и личен път. Животът обаче си знае работата и когато моментът настъпи, ни връща към това, което обичаме и ценим искрено.

Септември 2015 г. за първи път преживях Париж по нов и незабравимо различен начин: чрез Седмицата на модата. Спомням си момента на искрено и неподправено щастие, което изпитах, излизайки от първото си модно ревю в Le Grand Palais. Една мечта се сбъдна и неусетно промени живота ми, като разкри нови хоризонти в сравнително обичайното ми всекидневие.


Paris Fashion Week е специално и безценно преживяване: със своите мащаби, блясък, строги правила. Безценно е буквално и преносно – както заради емоцията, така и поради факта, че достъпът до дефилетата не може да бъде купен. За да видиш ревю от официалния график на Модната седмица (общо над 80, в рамките на 9 дни едни от най-големите имена в модата, както  и множество изгряващи международни таланти показват своите колекции), трябва да получиш покана. Местата са изключително малко, за сметка на желаещите, които идват от целия свят в Париж през тези дни.

Кои са гостите на ревютата?

Достъп до ревютата и презентациите получават големите топ клиенти на марката/дизайнера, т.нар. buyers (хората, които следят тенденциите, избират и договарят колекциите за продажба в търговски вериги или независими бутици), популярни личности и звезди, с които марката се идентифицира, избрани медии и инфлуенсъри. За последните има значение както броят последователи, така и качеството на съдържанието и потенциала на пазара, на който са базирани.
В този ред на мисли, спомням си преди 3 години, докато чакахме да влезем за дефилето на Галиано, се заговорих с много симпатична млада дама. Оказа се, че е дошла от Мелбърн, Австралия, защото:

когато Диор ти изпрати покана, хващаш самолета и идваш в Париж!“

Посещенията имат и своеобразна градация: включване в списъка с гости, получаване на покана (електронна или на хартия), осигуряване на седящо място и финално – достъп до най-престижния първи ред (front row).

Какво се случва?

По програма на даден дизайнер или марка се отделя един час. Около 2/3 от това време преминават за настаняване, както и за снимки – т.нар. street style, в който фотографи и обикновени зрители търсят перфектния стайлинг за кадър. Самата продължителност на едно ревю е около 10-15 минути, а подготовката му продължава месеци наред!

Няма да забравя вълнението, когато чух за първи път думите: Ladies and gentlemen, the show is about to start, uncross your legs!

С времето и посетените събития започнах все повече да ценя дóсега до имена, които понякога са по-слабо известни, но изключително талантливи създатели на мода. 
Дните в Париж по това време са особено динамични, с ранни ставания и много късни лягания, със следване на стриктен график, с желание да видиш максимално много хора и събития, да се насладиш на всеки един отрязък от деня, да срещнеш приятели и съмишленици.

Парадоксално е, че в цялото това тичане, винаги успявам да намеря няколко мига, в които да видя Париж, да се порадвам на любима гледка или място, да заредя батериите си с чаша ароматно кафе и макарони на Pierre Hermé.  Едно прекрасно и леко извън туристическите набези място е терасата на един от най-красивите универсални магазини на Париж – Printemps Haussmann. Препоръчвам да го посетите и не забравяйте да се качите на последния етаж – за чаша кафе и за незабравима, спираща дъха гледка. Един от тези моменти, в които се радваш, че си там и че можеш да видиш с очите си тази красота.

А ако се чудите какъв е икономическият ефект на модните седмици – хвърлете един поглед на тази статия.

Снимки: Мартина Тодорова

36

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*