Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Как да потребяваме мода по устойчив за природата начин?

05/10/2018

Как да потребяваме мода по устойчив за природата начин?

От години търся решение за себе си как да продължа да бъда потребител на мода по устойчив за природата начин. Стремя се да намеря баланс: без да изпадам в крайности, да правя избори, които да са устойчиви във времето и да имат по-малко отражение върху околната среда.

През юни бях на конференция в Париж, на която изнесоха шокиращи данни за ерата на бързата мода и разхищението, което волно и неволно правим.

Когато получих покана от Ленор да се включа в „Да изчистим България заедно“ и да споделя своите подходи за потребление на мода по устойчив за природата начин, приех без колебание.

На първо място, това е близка до мен тема – и заради модата, и заради корпоративния ми опит. (Години наред съм работила върху проекти и инициативи, които по един или друг начин насърчават устойчивото и отговорно отношение към средата, в която живеем.) На 15 септември срещнах много съмишленици, приятели и хора, ангажирани с идеята за по-добра и чиста околна среда. За съжаление, видях и потресаващо количество боклуци (сред които и много текстил), безотговорно захвърлени сред природата…

И вместо да извръщаме глава с възмущение, можем да направим нещо малко във всекидневието си, с което да заемем една по-отговорна и съзнателна позиция. Може би не мога да променя света, но мога да продължа да правя устойчиви избори.

Вижте моите стъпки:

 

 

Ето ги и в резюме:

  1. Чета етикета за произход и състав – те дават добра отправна точка по отношение на качество и устойчивост
  2. Инвестирам в дрехи, които са непреходни като материи, кройки, цветове и силует – с тях създавам капсулен гардероб
  3. Подкрепям млади дизайнери, които произвеждат лимитирани серии и имат ясно проследим и прозрачен процес на производство.
  4. Грижа се добре за тъканите с подходящи продукти, които ги поддържат свежи и здрави за дълго време. Ленор има сериозна експертиза в това направление. Продуктите са в 100% рециклируеми бутилки и за всеки закупен продукт, марката прави дарение на „Естествоизпитатели
  5. Купувам качествени и оригинални аксесоари, които ми позволяват да правя безброй комбинации, да освежавам и разнообразявам облеклото спрямо настроението си и актуалните тенденции.

Когато имаме качествени материи, е достатъчно да се грижим правилно за тях – да перем с подходящи перилни препарати, да ги съхраняваме добре и те ще ни се отплатят подобаващо. Наскоро намерих тези снимки – запечатали щастливи моменти от преди няколко години. На всяка една нося дрехи, които имам и до ден днешен и са в отлично състояние. С радост ги преоткривам и съчетавам по нови и различни начини.

 

Авторски материал, в партньорство с Ленор. Всички мнения са лично мои.

Снимки: Мартина Тодорова.

 

99

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*