Fashion blog and lifestyle storyteller

1 featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Факти за писането, които вероятно не знаете

15/06/2023

Факти за писането, които вероятно не знаете

Писането е било неизменна част от моя професионален живот, както и от хобито ми, което в известна степен се превърна в работа. Това, което до сравнително скоро не осъзнавах е, че писането има терапевтичен ефект. Срещата ми с терапевтичното писане се случи в правилния момент, защото, както обичам да казвам – животът си знае работата. Именно след едно такова ателие, седнала пред белия лист, със своите въпроси, съмнения и колебания, се вгледах в себе си. И, намерих много неща.
Тази емоционална и замисляща среща се случи по покана на Дари Борисова. С нея се познаваме от над 10 години – събра ни професията, любовта към българската мода и разказването на истории. След като излиза от корпоративния свят, Дари дава живот на Feel Like Writing. Споделям разговора ни, като преди това я помолих да представи себе си чрез думите, които чувства най-подходящи:

Здравейте, аз съм Дарина. Имам една леля, която продължава да ме нарича Дарена. Харесва ми идеята да съм дарена и се стремя чрез общуването си с хората около мен да ги дарявам с внимание, разбиране, приемане, доверие и обич. Извън титлите и длъжностите, които избягвам, аз съм жена, която се опитва да прави смислени неща за себе си, за семейството си и за хората. Неща, които да ме карат да се чувствам щастлива и удовлетворена. Аз съм съпруга и майка на две деца.

Защо реши да създадеш FeelLikeWriting?

Преди около година напуснах работа в търсене на своя професионален смисъл. Майчинството ме провокира да погледна на себе си и своите силни и слаби страни по коренно различен начин. Изпитах нужда да се посветя на някаква кауза, да правя нещо, което да ми носи смисъл като използвам опита и уменията си. Открих терапевтичното писане и преминах през сертифицирано обучение към Professional Writing Academy, Великобритания. Този процес ми помогна много в период на търсене и трансформация. Така се роди идеята да започна да се занимавам професионално с групови и индивидуални практики, по време на които чрез различни техники и упражнения по терапевтично писане да помагам на хората да заглушат вътрешния си критик, да потърсят различна гледна точка на житейски ситуации, да намерят вдъхновение да творят и да открият неподозирани вратички към себе си.

Писането като терапевтична практика - в пространства, напомнящи уюта и уединението на дома, в малки групи хора

Какво представлява терапевтичното писане?

Може би е полезно да кажа какво се има предвид под „терапевтично“. Думата произлиза от гръцки therapeutikos и означава служа, лекувам медицински или духовно. Ако нещо е терапевтично, то е свързано с изцеление и има добър ефект върху тялото или ума, като допринася за усещането за благосъстояние и благоденствие.

През 80-те години на миналия век социалният психолог Джеймс Пенебейкър, който се смята за пионер на концепцията за терапевтично писане, прави проучване сред студенти и им дава задача да пишат само по 15 минути на ден в продължение на 4 последователни дни за най-съкровените, пазени в тайна емоции и преживявания, свързани с тежки травми в своя живот. Прави сравнение с контролна група от студенти, които също имат задача да пишат, но за тривиални, незначителни неща.  Само в рамките на тези 4 дни Пенебейкър и неговият екип отчитат значимо подобрение в здравословното състояние и функциите на имунната система на хората, които пишат за травматични събития и емоции от живота си. Екипът му открива доказателства, че в дългосрочен план при хората, които са писали за травматични събития, се наблюдават много ползи – намалено кръвно налягане, мускулно напрежение, болка, стрес, безпокойство, подобрение в имунната функция, качеството на съня, социалния живот и др.

Терапевтичното писане може да бъде толкова лесно, колкото просто да пренесете мислите и чувствата си по време на писане върху лист хартия, така че страницата сега да носи емоциите и умът да се освободи, или може да включва създаване на стих или история, които описват част от вашия житейски път.

Каква е разликата между терапевтично и експресивно писане?

Чрез експресивното писане изразяваме чувства и емоции, които са дълбоко в нас. То изследва неща, които дори не подозираме, че са там или не знаем, че помним или чувстваме. Това дълбоко експресивно, изследователско писане може да бъде силно терапевтично. Свободно, рефлексивно, експресивно, креативно писане са все форми на терапевтично писане, които включват различни техники и упражнения и чрез тях могат да се постигнат различни цели.

По твои наблюдения, кога хората се обръщат към писането като към терапевтично средство? (За какво помага то?)

Писането е най-достъпната форма на терапия. Писането води до катарзис, до освобождаване на потискан афект и психична енергия. Често хората могат да напишат това, което не могат да кажат. Написаното подлежи на промяна.

Има множество начини, по които историите могат да бъдат разказвани или преразказвани. Тази итерация сама по себе си може да бъде терапевтична. В ателие по писане участниците могат да бъдат насърчавани да променят края на история или да пишат от друга гледна точка, или да впрегнат силата на митовете и приказките като основа за своето писане. С други думи всеки би могъл да изпита ползите от писането, за да потърси вдъхновение, да преосмисли емоциите и преживяванията си или да погледне на дадена житейска ситуация от друг ъгъл.

Разкажи ми за възможностите тези ателиета да се адаптират към нуждите на корпоративния сектор, как са полезни на екипите, вътре в компаниите?

Ателиетата по терапевтично писане биха били подходящи за малки екипи или хора от един отдел в по-големи компании, или за колеги от различни отдели, които често работят заедно по общи проекти. Упражненията по писане могат да бъдат адаптирани спрямо конкретните нужди на участниците. Писането дава воля на креативността, и насърчава свободното генериране на идеи без цензура и автоцензура. Подобрява комуникацията между хората чрез създаване на атмосфера на доверие, тъй като помага да изследвате и изразявате комплексни теми и нагледно да подреждате мислите и чувствата си.

Писането е най-достъпната форма на терапия, то води до катарзис, до изразяване на онова, което често не изричаме на глас, с думи.

Следете активностите и календара на Ателиетата по терапевтично и експресивно писане на Дари тук.

Снимки: Vimarry

18

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*