Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Моята мечтана дестинация: Португалия

11/09/2019

Моята мечтана дестинация: Португалия

„Денем Лисабон излъчва нещо наивно театрално, което омагьосва и пленява, ала нощем той е град-приказка, който с всичките си светлини слиза на талази към морето, като празнично накичена жена, която се навежда към тъмнокожия си любим.“ Ерих Мария Ремарк, „Нощ в Лисабон“

Наскоро ви попитах дали сте ходили в Португалия. Истината е, че тази държава от години привлича вниманието ми и трайно се е настанила в списъка ми с мечтани дестинации. Докато събирам идеи за следващото си пътешествие, помолих трима мои любими приятели да споделят какво е за тях Португалия:

Ива Петкова, която винаги ме запленява със слънчеви снимки от разкошни плажове и ярки, запомнящи се цветове.

Португалия е емоция и стихия, слънце и вълни, вятър и сол

Португалия

Не е за тези, които искат перфектно изживяване, а за тези, които търсят преживяване, приключение и свобода. Лисабон е любима дестинация за милениали и не само – с духа на имперска морска столица и с аромата на прясно изпечени закуски, с хаотичните тълпи туристи и с автентичните керамични плочки azulejos, с енергията на южняшката кръв и с онзи типично португалски копнеж по неосъщественото, наречен със звучната дума saudade. Извън традиционния туристически маршрут препоръчвам LX factory – бивши индустриални сгради пременени на модерно градско пространство с приятни заведения и магазини, Park Bar – бар на покрива на паркинг с впечатляваща гледка над градския център и Океанариума – вторият по импозантност в света. Без да усетите португалските плажове, магията на океана, силата на вълните, вашето преживяване в Португалия никога няма да бъде завършено. Дневен трип от Лисабон може да ви отведе до Каркавелош, Кашкайш, а защо не и до Ерисейра, любимо място за сърфисти от целия свят. А там остава само да се оставите на безкрайния океан и неговата мощ.

Георги Петков, с когото редовно пътувам виртуално и наяве в света на естетиката.

Лисабон, Португалия

Една от любимите ми теми за разговор с Жоро е тази за Лисабон. В ярки кадри, той пресъздава емоцията от всяко едно пътуване до този град. Пътуване, изпълнено с откриването на нови места, с пресечната точка на традицията, историята и света на лукса. Той ми изпраща кадри от „най-красивия площад – Praça do Comércio, чиято средна част е с огромен портал, свързващ града с морето. Три от границите на площада са сгради, а четвъртата – морето! Уникално красива гледка.“

Лисабон

Лисабон е град с множество хълмове. Безкрайни малки стръмни улички, които криволичат из португалската столица. Реално, градът е разделен на две: равна крайбрежна част и хълмиста. Много често улиците са стълбища, а полезна връзка с двете части е асансьорът Santa justa. Невероятната гледка е гарантирана!


Ако сте в Лисабон и търсите вкусна храна и висок клас обслужване, непременно се отбийте в ресторантите от веригата Jncquoi. Avenue е открит в началото на годината, а Asia – през месец юли.

Португалия е известна с емблематичните си порцеланови плочки. Оказва се, че те са символ на статус. Колкото по-богати са собствениците, толкова повече и по-сложни елементи съдържат плочките, които украсяват дадената сграда.

Асен Дешев ми дава ценни и полезни практически съвети за пътуването, а разказът е изпълнен с финес.

Santuário de Fátima, Портигалия

Той е от приятелите, които винаги намират повод да се завърнат в Лисабон, защото „всеки път виждам много, а остава още повече за разглеждане и откриване!“
Ето какво препоръчва той в няколко основни точки, когато сме в Лисабон:

  • да посетите крепостта Castelo de São Jorge
  • да посетите Torre de Belém
  • да опитате традиционните Pastéis de Belém в легендарното заведение
  • да пиете ginjinha (жинжиня) от шоколадова чашка на улицата
  • да вечеряте във фадо ресторант (препоръчвам Restaurante São Miguel de Alfama)
  • да се качите на Elevador de Santa Justa
  • да посетите Mosteiro dos Jerónimos
  • да пътувате с Uber при необходимост, защото колите са чисти, знаете колко ще ви струва курсът и цените са приемливи (между 3 и 10 евро в рамките на града).

    Освен това, от Лисабон лесно се стига до Синтра, където има прекрасни замъци, Ещорил, известен с казиното и Фатима, където има грандиозен религиозен комплекс.


***
Моят план е готов. А вие ходили ли сте в Португалия? Какво задължително трябва да се види там?

49

Written by:2 comments
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*