Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Съвети за онлайн пазаруване по време на разпродажби

27/11/2018

Съвети за онлайн пазаруване по време на разпродажби

Полезните съвети за онлайн пазаруване са продължение на предходната статия, тъй като много хора ми писаха, че искат да споделя опит по темата. Пазаруването в интернет е бързо, удобно, неангажиращо и сигурно.

На практика почти всичко – от стоки до преживявания, може да се купи, докато си седим (лежим) удобно вкъщи пред компютъра.

Освен, че пести време и усилия, онлайн пазаруването позволява и много лесно да се сравняват цени, не зависи от работно време (защото е достъпно по всяко), спестява неприятни съприкосновения, блъсканици, опашки, кофти пробни и разхвърляни дрехи.
Ето какво мисля, че е важно да имаме предвид, когато пазаруваме онлайн:

Сигурността

За мен тя е на първо място, защото когато личните средства са залогът, трябва да сме сигурни, че са добре обезпечени. Аз лично предпочитам да пазарувам от известни и познати онлайн търговци (моно- или мулти- брандове). Факт е, че на пазара непрекъснато се появяват нови играчи и е добре да сме сигурни, че те наистина съществуват. Ако не ми е позната дадена марка, правя проверки и в Google – за да видя какви отзиви има за нейния сайт.
Базовите неща, които трябва да гледаме, са:
– име на фирмата
– адрес
– имейл
В рамките на ЕС това са задължителни реквизити. Информацията може да се свери и в регистъра www.who.is .
Така например, ако сайтът няма контактна информация, а само форма за обратна връзка, това е индикация, че може да имаме проблем.
Важно е да пазим също касови бележки, скриншотове на поръчката, кореспонденция с магазина. Те са нужни при евентуална рекламация.

Плащането

В повечето случаи то се случва чрез кредитни карти, които са сред най-сигурните методи. Чрез тях можете да предявите оспорване на плащането (chargeback), ако доставката не бъде получена или не съответства на поръчаното.
когато се използва популярния у нас метод наложен платеж плащането е в брой, директно при доставката. Важно е да я прегледате в именно в момент.
Естествено, онлайн разплащания и подаване на лични данни чрез публичен интернет (в бензиностанции, ресторанти и други) може би не са най-добрата идея.

Размисъл

В срок от 14 дни от получаването на стоката имаме право да я върнем без обяснения. За целта се попълва стандартен формуляр на търговеца. Продавачът е длъжен да възстанови сумата в друг 14-дневен срок по начина, по който е направена покупката. Може да се наложи да поемете транспортните разходи.
Стоки, които не могат да се връщат са: финансови услуги, самолетни билети, храни, напитки, козметика, музика, филми, стоки за лична хигиена.

Доставката

Търговецът е длъжен да информира за пълната цена на стоката, включително и за разходите по доставка. Важно е да знаете, че докато стоката не бъде предадена, отговорност за нея (дали е здрава, ок и т.н.) носи търговецът. Затова е много важно при получаване да я проверим надлежно.

 

Последно, но не и по важност: ментетата

Онлайн пазарът е наводнен от тях, особено при премиум и луксозния сегмент. Те могат да бъдат от козметични продукти до дрехи и техника. Основните опасности са:
– риск за здравето – тъй като качеството не е гарантирано.
– липса на гаранция – която по изискванията на ЕС е 2 години.
– риск от митническа проверка и унищожаване на стоката (без обезщетение).

Всъщност е много лесно да се прецени дали имаме случай на менте. На първо място индикатор е цената, следвана от вида и дизайна на сайта, адресната информация и т.н.

А вие как предпочитате да пазарувате – онлайн или във физически магазини?

 

Снимки: Мартина Тодорова

 

ПП: Правата ни като потребители са записани в Директива 2011/83ЕС, а за потребителските стоки и гаранции – Директива 1999/44/ЕС. Знам, че звучи доста технически, но е полезно и е добре да се има предвид. Съдействие оказват организации като Европейски потребителски център и КЗП.

104

Written by:3 comments
  1. Изключително полезна статия, особено за хората без опит в онлайн пазаруването. Друг полезен съвет би бил да се доверяват само на онлайн магазини със "зелено катинарче" пред името им.

    • Привет, благодаря за коментара и за това важно допълнение! Наистина е хубаво да гледаме и за този символ при пазаруване! :)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*