Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg Лайфстайл

Седмица без кеш – възможно ли е?

16/11/2017

Седмица без кеш – възможно ли е?

This post is also available in: Английски

Преди две седмици направих експеримент. Тествах дали, в рамките на една седмица, мога да водя обичайния си начин на живот без да плащам в кеш. Ето какво се случи:

Признавам ви, че често се изкушавам да пиша тук и за теми, които не са свързани с модата, но ги чувствам близки заради професията ми. След толкова години работа в сферата на финансовите услуги осъзнах, че винаги ще бъда съпричастна към въпроси за информираността и финансовата култура. И когато VISA се свързаха с мен, откликнах с искрен интерес.

Направих експеримента в периода 23-29 октомври. Стараех се да правя обичайните си всекидневни дейности, като включих и моментно възникнали събития.

Какво успях да платя с безконтактната си карта?

  • Дневни покупки в супермаркета и в дрогерията, кафе с приятелки и работни срещи на кафе, обяд в ресторант, фризьор, карта за метро, фрешове, сладкиши и шоколади, такси, поръчано с онлайн приложение, храна за вкъщи, чифт обувки, козметични подаръци за предстоящите празници.

Какво платих с онлайн банкиране?

  • Сметка към мобилен оператор, самолетен билет (не че си купувам всяка седмица, но този път съвпадна), такса за майсторски клас, книги. (За книгите дори имах 10% отстъпка при заплащане с карта VISA.)

Какво се наложи да купувам в кеш?

  • Билет за градски транспорт от шофьора на автобуса, урок по танци, късна вечеря в ресторант (тъй като нямало връзка с ПОС терминала), късно пазаруване на цветя (защото били приключили касата, каквото и да значи това), плащане на вход в дискотека, разкрасителна процедура, спряно на улицата такси.

 

В повечето случаи успях да платя онлайн или безконтактно. На едно място, когато подадох банкнота, ме попитаха дали не предпочитам да платя с карта. Осъзнавам факта, че съм създала навик да посещавам места, които ме улесняват за плащането и ми помагат да пестя време.

Заключение: Оказва се, че за момента няма как да ходя изцяло без кеш и винаги трябва да имам наум някой близък банкомат, от който да изтегля пари при нужда. Това е супер досадно и тотално не-клиентски ориентирано. Не смятам, че е ок, при положение, че плащам за продукт или услуга, да ми губят времето, за да търся банкомати и кеш, а след това да ме питат „нямате ли точно / по-дребни“? Не ми е ок и когато банкоматите вадят банкноти от по 50 лева. Банкноти, които не мога да използвам, за да си купя бутилка вода и пакет дъвки примерно, защото са „много едри“. Не съм фен на кеш плащанията и защото така съм по-лесна плячка за джебчии и по-трудно проследявам дневните си харчове.

А вие какъв опит имате във всекидневието? По-често плащате в кеш или безконактно?

 

Снимки: Мартина Тодорова

59

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*