Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg Мода

Какво е мултилокализъм и кога модата се превръща в изкуство?

22/11/2017

Какво е мултилокализъм и кога модата се превръща в изкуство?

This post is also available in: Английски Френски

Мултилокализъм. Понякога модата се превръща в чисто изкуство, с което разказва истории.

 

STATIONS е третият концептуален проект на част от авторите към платформата Иван Асен 22. Проект, в който дизайнерите превръщат модата и дрехата в изкуство. Изложба и история, които почувствах близки още преди да съм видяла.


Какво всъщност е мултилокализъм?

Признавам, че преди да почна да пиша тази история, нямах точен отговор на въпроса.

Сега мога да го определя най-общо като съвкупността от местата, на които се чувстваме като местни хора, които са ни близки и ни създават усещане за дом, за принадлежност.

Интересното е, че тези места може изобщо да не съвпадат с мястото, където сме родени, отраснали, прекарали голяма част от живота си. Времето, изживяно в тях не е определящо. (Всъщност, покрай всичките пътувания съм имала случаи, в които за кратки престои съм се чувствала много повече у дома си, отколкото в родния ми град София: Двата месеца, в които живеех в Нант, месеца в Лил, онези 10 дни в Мелбърн или дори супер кратките престои в Париж или Милано…)

 


Има лесен тест, с който да опознаем тези места, които са ни оформили като личности. Според Taiye Selasi той се базира на три думи: ритуали, взаимоотношения и ограничения.

Ритуалите са онези малки всекидневни жестове, които придобиваме, живеейки на дадено място: да пием кафе преди работа, да си събуваме обувките преди да влезем някъде, да поздравяваме с целувка по бузата.

Взаимоотношенията – това са връзките с хората, с които се чувстваме свързани, дори и когато вече не сме на конкретното място и когато не сме ги виждали от години. (Имам приятелка от следването, с която се виждаме веднъж на няколко години, а сякаш сме се разделили вчера.)

Ограниченията – тоест, къде имаме право да бъдем местни, къде паспортът ни е приет или отхвърлен. В тази графа влизат всички рестрикции, свързани с расизъм, сексизъм, религиозни и др. предразсъдъци.

STATIONS е изложба, която през модата, разглежда тези аспекти. Какво е да живееш на различни места по света, по какъв начин пътуваме и създаваме дом, където и да сме. Дрехата също е видяна като дом и като убежище, както и като средство за себеизява.

 

Можете да видите този уникален проект в САМСИ-Софийски арсенал Музей за съвременно изкуство до 9 декември 2017.

Снимки: Мартина Тодорова

 

ПП: Забелязахте ли мултилокалното ми облекло: пола на млада българска дизайнерка, френска чанта, шал, който сестра ми ми донесе от Китай и американски чорапи Stance! 🙂

30

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*