Fashion blog and lifestyle storyteller

YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

Le Cinq Codet : едно лично усещане за лукс извън времето

21/07/2017

Le Cinq Codet : едно лично усещане за лукс извън времето

This post is also available in: Английски Френски

Днес ще ви споделя едно красиво преживяване по време на престоя ми в Париж за изложението, посветено на луксозната индустрия – Salon du luxe. Това се случи в сърцето на Левия бряг на Сена – La Rive Gauche, на улица Луи Коде №5. Мястото е едноименният хотел, който носи духа на парижкия лукс през 21 век.

Пристигайки вечерта с таксито, веднага забелязах тази специална, открояваща се фасада на фона на околните сгради. Характерна със своите изчистени линии и заиграване с ефектите на прозрачност. Построена през 30-те години на миналия век, сградата е рядка и уникална, бивша телефонна централа.

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (3)

Духът Rive Gauche

Всъщност, винаги съм имала слабост към Левия бряг на Сена, към тази част на Париж, която асоциирам с Ив Сен Лоран, с малките улички на галериите за изкуство, на антикварите, на младите дизайнери и на големите марки, на уникалния  Bon Marché, на Айфеловата кула, на Инвалидите, на Музея на Роден. Тук всичко е на пешеходно разстояние и приканва да забавим ход, да отделим нужното време…

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (16)

В хотела се долавя именно тази връзка между дизайн и култура, дискретната естетика на лукса без външна показност и демонстрация на богатство, които култивираният вкус ще долови и оцени.

Това е хотел със силно изразен парижки дух, който се заиграва с кодовете, със съчетаването на различните елементи, който, подобно на стилната парижанка, бяга от т.нар. total look и залага на своето въображение и личен стил.

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (9)Styleinspiratrice_LeCinqCodet (2)

Бяхме настанени в студио дуплекс, което очарова с височината на пространството, с дизайнерските мебели на мястото. Дъбово дърво и стъкло, светлина и мекота, обеми и огромни френски прозорци. Усещане за мъжествен шик. На влизане в стаята долавяш дървесен аромат – от свещите и козметичните продукти, аромат създаден специално за петзвездния Le Cinq Codet.

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (5)

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (7) Styleinspiratrice_LeCinqCodet (8) Styleinspiratrice_LeCinqCodet (10) Styleinspiratrice_LeCinqCodet (11)

Престоят в Le Cinq Codet ми припомни едно определение за лукса, което чух по време на конференцията, а именно:

Луксът е свободата да създадеш своята собствена хармония

Елегантно и креативно лоби

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (1)

Бар-ресторантът, който гледа към сърцето на хотела – градина, скрита от погледите и от града, която навява мисли за ваканция и почивка.

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (14)

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (12) Styleinspiratrice_LeCinqCodet (13) Styleinspiratrice_LeCinqCodet (15)

Един луксозен хотел, в духа на времето, съумял да вплете своята история и да се проектира в бъдещето. Изискана среща, откритие, преживяване, съучастие. Място, на което идваш, за да усетиш живота, а не за да бъдеш видян.

Styleinspiratrice_LeCinqCodet (17)

Интересно ми е, каква е вашата дефиниция за лукс?

Снимки: Мартина Тодорова

86

Written by:3 comments
  1. Мариела

    Прекрасно място, също толкова прекрасно си го описала. Ето това са пет звезди. А не нашите мутренско-барокови-златно-кичозни-псевдолуксозни хотели. Мястото, което показваш, е стилно, изчистено, от него лъха страшно много класа. Къде в България, къде... Поздрави, Ванинка. :)

    • Vanina

      Благодаря ти мила Мариела! Наистина беше много хубаво и истинско преживяването там. :) Тук имаме междукултурни различия, но и у нас има хора с вкус и усет, които могат да оценят стойностното. Мисля, че може би и в България има такива елегантни места с атмосфера - трябва да пробваме да ги открием! :)

  2. […] Това е най-бляскавият маршрут, който взема по малко и от двата бряга на Сена. Стартира от Авеню Монтен, известно с бутиците на най-големите модни къщи, синоним на блясъка и лукса, на един от хотелите с най-красивите фасади – Plaza Athénée.  Продължавам по моста, за да пресека Сена, наслаждавайки се на Айфеловата кула. Минавам покрай Българското посолство, а след това навлизам в 7-и район. Район, в който с всяка крачка се усеща спокойната красота на Париж, на едни отминали времена, на пищния блясък на последния дом на Наполеон – Инвалидите, както и на музея Роден.  Районът и на един от най-стилните петзведни хотели, в които съм отсядала –  Le Cinq Codet. […]

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*