Fashion blog and lifestyle storyteller

1 featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Добре дошли в моя воден бар

20/05/2021

Добре дошли в моя воден бар

Знаете ли какво ме впечатли навремето най-силно в Colette – един от най-емблематичните концептуални парижки магазини? – Така нареченият water bar или воден бар със специално меню и впечатляваща селекция от … вода!

Така си представям моя воден бар

Гениална идея, типично по френски да превръщаме жизнеутвърждаващи жестове в малък празник и ритуал всеки ден. Тя ме запали и днес ви каня на гости в моя летен воден бар. Всъщност, за мен той работи целогодишно 24/7, защото водата е най-важната и безусловно любима напитка в живота ми.

Добре дошли в моя летен воден бар

8 чаши

От години започвам деня си с две чаши топла вода на гладно – жест, който научих от майка си. А чували ли сте за правилото на осемте чаши? Това е мярката, отразяваща редовното пиене на вода. Наскоро научих, че всъщност трябва да пием вода преди да ожаднеем, защото самата жажда вече е признак за лека дехидратация.

I. Пия, за да съм красива

Пиенето на вода е от основно значение за подсилване на красотата, защото подпомага хидратацията на кожата. Така, тя става по-бляскава, по-плътна и тонизирана, по-млада и свежа.
Започвам от сутринта, пия докато работя на компютъра, нося си вода винаги, когато излизам за повече от час навън, както и когато съм на балет. По обективни причини скоро не съм се качвала в самолет, но и там хидратацията винаги е била приоритет, за да съм в кондиция и топ форма.

Вода, за да съм красива

Предпочитам минералната вода по ред причини: в някои видове има биоусвоим силиций и метасилициева киселина, които се нареждат сред факторите, противодействащи на стареенето. Те допринасят за по-гладка кожа, гъвкави стави и здрави кости.

Водата, също така, помага за изхвърлянето на токсините от тялото и може да бъде чудесен съюзник за поддържане на добра форма, защото води до редуциране на така „любимия“ ни целулит. Сама по себе си тя не ни кара да отслабваме, но дава на организма всички важни вещества, от които той се нуждае по време на този процес. На мен ми помага много ефективно като средство за потискане на апетита и намаляване на нездравословното похапване между основните хранения.

В изследване на University of Illinois, обхващащо над 18 000 възрастни, онези от тях, които са увеличили приема на вода с една до три чаши на ден, поемат 205 калории по-малко! Тоест, ако пием още две допълнителни чаши вода на ден, може да се свали 1 килограм на месец без диета или допълнителни упражнения!

Моят воден бар е и навън

II. Пия, за да съм здрава

Когато пием вода на малки глътки през целия ден, ние стимулираме храносмилането. В минералната вода можем да намерим ценни съставки, като например – калций и желязо. Друго важно свойство е алкалността. Водата с pH над 9,5 принадлежи към групата на високоалкалните, каквато например е Devin Минерална. 

Вода за здраве

III. Пия, за да съм щастлива

Водата влияе върху разположението на духа и настроението. Според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, дехидратацията води до загуба на концентрация, умора и дори депресия. Когато тялото е добре хидратирано, то следва естествените цикли ни съня. А въздействието на т.нар. beauty sleep върху красотата и самочувствието е всеизвестно.

Пиенето на вода едновременно предотвратява и облекчава главоболието, което често се причинява от дехидратация. Добрата хидратация помага за предотвратяване на крампи и също така – за намаляване на мускулните болки от всякакъв вид. (Затова винаги имам вода до себе си в балетната зала.)

Хидратация и в балетната зала

Специалитетът на заведението

2 л вода* с ниска минерализация на дневна база

*Ще разберете дали минерализацията е ниска, ако прочетете етикета на бутилката – трябва да бъде посочено, че е с до 500 мг концентрация на разтворените вещества. В този случай, всекидневната консумация е не само безопасна, но полезна и нужна за възрастните.

Моята предпочитана минерална вода е Devin. Първата причина е напълно субективна, защото много харесвам вкуса Ѝ. Освен това, тя спомага за поддържането на алкалния баланс в тялото и е бoгaтa нa основни за здравето полезни соли и минерали, които обикновената вода от чешмата не съдържа. Обмислям да добавя в менюто на водния бар и DEVIN Mineral & Vitamins, които дегустирах наскоро. Тези напитки са първите, създадени с българска натурална минерална вода, обогатена с витамини и микроелементи за поддържане на имунитета, оптимален баланс в организма и добро настроение. Нискокалорийна алтернатива на безалкохолните напитки, една бутилка осигурява 25% от препоръчителната дневна доза на витамини от групата В и 15% от препоръчителната дневна доза цинк и селен.

Water bar -  воден бар с минимум 8 чаши вода на ден

Покрай темата за бара се сещам и за съвета на Жизел Бюндхен от едно интервю в „Marie Claire“: 

ако сте имали тежка вечер и сте недоспали, носете големи черни очила  и пийте много минерална вода на следващия ден!“

Вижте още по темата за хидратацията от интервюто на д-р Мариела Хитова – специалист в областта на дерматологията и естетичната медицина.

Снимки: Тихомира Крумова

28

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*