Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл Мода

Когато пазаруването е споделено преживяване

07/03/2021

Когато пазаруването е споделено преживяване

Споделено преживяване ли е пазаруването според вас? Спомням си първото ни целенасочено шопинг пътуване с майка ми. Беше лятото на 2008г., за дълъг четиридневен уикенд до Милано. Никога няма да забравя емоцията от тези дни, която надхвърли чисто прагматичната страна, свързана със закупуването на красиви и полезни модни придобивки. 4 дни на динамичен ритъм, десетки изминати километри (предимно пеш, но и с трамваите от 20те години по линия №1, както и с метрото за по-далечните точки), безброй чаши еспресо и омайващо вкусни италиански сладкиши, паста, вино и много сладолед. Пазаруването бе част от умело планирано качествено време заедно, през което се откъснахме от обичайното работно всекидневие, заобикаляща среда и задачи. Време, в което се потопихме в удоволствието да си говорим, да разглеждам и да мерим, без да си гледаме часовника или телефона. Минути и часове, които отминаваха неусетно, като миг, защото бяха приятни и леки. В тези дни усетихме радостта от експеримента – да търсиш хубави находки, както и да пробваш различни, непривични за стила си дрехи и аксесоари, да се видиш в друга светлина и дори – да се влюбиш в едно по-различно свое Аз!

Пазаруването също е вид преживяване и споделяне на качествено време с близък човек

Мисля, че това беше повратната точка в усещането ми за ходенето по магазините като едно споделено преживяване. Момент, в който дòсега с пространството на магазина, асортимента, материите и изработката, както и контакта с персонала, търсенето на съдействие и съвет, дават онази добавена стойност, която никой онлайн магазин не може да пресъздаде. (Не ме разбирайте погрешно – аз обичам пазаруването онлайн, но офлайн преживяването създава истории и спомени, които можеш да разказваш години наред.)

След това пътуване се отвори апетитът ми за този тип преживявания – които планираш, очакваш с нетърпение и искаш да преживееш отново и отново! Пазаруването в магазин е вид изкуство – да тренираш погледа си така, че да откриеш правилната впечатляваща находка, която ще освежи гардероба ти и ще те заяви по най-добрия начин.  Това е и повод да излезеш от зоната си на комфорта и да поискаш да се видиш и (пре-)откриеш в нова светлина.  
Тези пътувания продължиха да се случват – винаги в приятна компания по женски – с мама, сестра ми или с моята най-близка приятелка Слави. Шопингът бе част от план, в който имаше музеи, ресторанти, оперни посещения и още куп интересни неща, които човек може да направи около едно пътешествие. В София също се радвахме на нашето си време за шопинг, в което комбинирахме голяма пешеходна разходка, сладолед, вино, сладки приказки и ценни находки. Пандемията наруши този хубав ритъм, но се радвам, че вече успяваме да се завърнем към някои позабравени преживявания между приятелки, които сега усещаме като още по-ценни. Като форма на награда след месеци пауза.

Едно от новите места за качествен шопинг в София е магазинът на Peek & Cloppenburg в Sofia Ring Mall. Още с откриването си, той ме спечели с модерната си концепция за селектиране и представяне на марки и артикули, откритите и светли пространства, тематичните красиви и уютни пробни и умелото съчетаване на собствени марки с такива от premium сегмента. На практика, това е one-stop-shop : спокойно мога да изкарам деня си вътре и да се снабдя с дрехи за поводи от посещение на спортната зала до официален прием в Операта! За първи път попаднах на магазин на Peek & Cloppenburg, преди повече от 10 години, когато бях в Германия на гости на близка приятелка. От там купих своя първи артикул на Boss и се чувствах много специална.  (По спомен изкарахме около 4-5 часа в магазина. ;))

Към днешна дата редовно разглеждам предложенията на Peek & Cloppenburg, като отделям специално внимание на: кашмирените пуловери на Joseph Janard, памучните тениски на Jake’s и леките фини блузи на Christian Berg в свежи и ярки тонове. Ако търся нещо съвсем младежко – разглеждам секцията на марката Review, а шлиферите на Montego винаги привличат погледа и вниманието ми със своята класическа линия и перфектна изработка.

Споделеното преживяване днес - пазаруването с мама е нашето специално време

Пандемията направи така, че физическите магазини вече не са просто място за покупка, а за създаване на взаимоотношение между клиента и персонала, което е незаменимо. Място за преживяване и за забавление . Всъщност, в модната индустрия има термин retailtainment : забавление в магазина, под формата на музикални концерти, бюти процедури, предлагане на кафе или освежителни напитки, интерактивно представяне на дрехите и т.н.
Ходенето на шопинг е дейност със социален характер, чиято добавена стойност надхвърля в пъти стойността на продуктите, с които ще се приберем вкъщи.

Когато пазаруването е истинско забавление

Авторски материал, базиран на личен, автентичен опит. В партньорство с Peek & Cloppenburg.

Снимки: Тихомира Крумова и Creative Visual Solutions

32

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*