Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл Лукс Мода

Ако някога си носил шапка Panama, трудно ще поискаш друга

07/08/2020

Ако някога си носил шапка Panama, трудно ще поискаш друга

Знаете ли, че култовата Panama hat всъщност не е от Панама? Докато опитвах да преброя колко снимки с такава шапка имам в инстаграм, реших, че е крайно време да отделя подобаващо внимание на този емблематичен аксесоар.
От години сламените шапки ме съпътстват неотлъчно с първите появи на ярките слънчеви лъчи. И ако в по-ранните си години съм гледала на първо място дизайна, то след като започнах да нося шапка Panama,  осъзнах, че трудно ще поискам друга.
Освен естетическа, шапката има и предпазна функция в горещите дни. Тъй като я носим в пряк контакт с кожата и косата си, е особено важно да избираме качествени, естествени и устойчиви материи. За да получа експертна информация от първа ръка се обърнах към Георги Сардарев.

С Георги Сардарев си говорим за шапки

Шапка PANAMA

Това е най-високият клас, в който се съчетават качество, вложен труд и много стил. Тези шапки са леки, дишащи и изключително устойчиви във времето. Интересен факт е, че въпреки името си, те не идват от Панама, а от Еквадор! Историята е следната:
Изработват се на ръка от майстори-тъкачи от градовете Куенка и Монтекристи в Еквадор, от влакната на палмата токуила. Създаването на една шапка включва над 30 стъпки – от подбора и прибирането на сламата токyила до стегнатостта на тъкането.

Георги:  Ако искате да намерите най-качествените шапки в Панама,  това са така наречените шапки Монтекристи. Цената на този вид панамени шапки започва от 900$ и стига до 25 000$. Най-фината до момента шапка Монтекристи е правена от 1 майстор в продължение на 7 месеца – над 1000 часа работа и 4000 възела на квадратен инч/ 2,54 см  – това прави към 63 реда!    

Стават известни като „панамски шапки“ поради масовия износ от Еквадор в Панама през  XIX век, по време на строителството на Панамския канал.

Панамските шапки се правят в различни стилове, като най-популярният (мой личен фаворит) е Федора. Модел, който придобива култов статус през 40-те години на миналия век, благодарение на киното. (Сещате се за Хъмфри Богарт в „Казабланка“, нали?) Всъщност, именно блясъкът на това десетилетие поставя на фокус шапките Панама, носени от филмови звезди, президенти, политици, хора на изкуството.

Останалите материи, от които се произвеждат шапки за летните дни, са:

  • Тойо Слама

Шапките са изработени от различни на цвят влакна от оризова хартия, традиционно в Япония. Те са леки за носене и представляват бюджетна алтернатива на гореспоменатия вариант.

  • Рафия

Сламките за плетене се приготвят чрез обелване на иглоподобните дълги листа на палмата Raffia. Всяко от листата Ѝ може да стигне дължина до 24 метра! Шапките от рафия са изцяло рециклируеми и органични, идеални за защита от слънце на плажове.
Те са моят втори фаворит, защото могат да бъдат „сгънати“ при необходимост и прибрани в чанта. Естествено, не бива да остават в подобно състояние повече от 24 часа, защото има риск да се деформират.

Шапка от рафия - Къщата на шапките

  • Шантунг

Първоначално Шантунг е направен от хартиени прежди или „Ваши“, произхождащи от растението коноп. В наши дни шантунг става синоним на хартиени влакна, подобни на сламата Toyo, но произхождащи от Китай. Тъй като по същество те са хартиени, не могат да издържат на влага, но са бюджетна алтернатива на останалите видове.

  • Миланска слама

Наименованието идва от техниката на сплитане, а не от материала. Традиционно се използват сламки от пшеница (premium вариантите са изработват от специално отгледан за целта сорт в района на Тоскана). Отличават се с устойчивост и високо качество, както и стилен вид. Както и Panama шапките, те се различават значително по качество и стойност. 4-5 дни са необходими за направата на шапка с добро качество, а най-висококачествените модели могат да отнемат шест-девет месеца изработка!

  • Морска трева

Шапките от този тип слама са много издръжливи, включително и на намокряне. Спецификата е, че плетката е по-рехава и трябва да се внимава при продължително излагане на слънце.

А вие носите ли сламени шапки през лятото? За още информация, както и избор на подходящ модел, препоръчвам горещо да посетите Къщата на шапките.

Снимки: Тихомира Крумова, Георги Сардарев

154

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*