Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Havaianas: вълнуващата история на джапанките, които обожаваме

26/05/2020

Havaianas: вълнуващата история на джапанките, които обожаваме

Джапканките Havaianas са толкова култови, че трудно мога да си представя всекидневието ми без любимия чифт.

Аксесоар, достъпен и носен, както от най-бедните, така и от най-богатите

В последните минимум 15 години те са единствените, които нося – вкъщи и на плажа. Тяхната история ме заинтригува силно по време на Salon du Luxe, покрай един от най-интересните панелисти на събитието: Главният изпълнителен директор на Havaianas – Ено Поло. Това беше времето, когато иконичните бразилски джапанки бяха придобили ултра луксозен привкус покрай колаборацията с Valentino.  Представете си – изчистената подметка, двете фини каишки, неоново розово или жълто и прословутите Valentino пирамидални шипчета! Излишно е да казвам, че въпреки баснословната им цена (много по-близо до Valentino,  отколкото до Havaianas), бройките бяха незабавно разпродадени!

Havaianas са толкова важна част от бразилската култура и всекидневие, че Министерството на финансите ги включва в потребителската кошница, редом до продукти от първа необходимост!

В тях има магия, история, творчество и качество на достъпна цена. Всеки сезон идва с различни десени, в които сякаш намираме радостта от живота. Истинско попадение остават моделите с бразилския флаг – създадени за Световното по футбол през 98-а, в разпознаваемите жълто и зелено. След този период марката се превръща в глобална и превзема целия свят!

Havaianas и аз - през 2013 в Маями, пред вилата на Джани Версаче
2013г. в Маями, пред вилата на Джани Версаче

Любопитни факти и история:

За първи път се появяват през 1962 година, вдъхновени от японските джапанки, като подметката им е текстурирана така, че да напомня оризови зрънца.

Амбулантните търговци кръстосват страната и ги продават директно от микробусите си. През 1966 година тези гумени чехли със захват между пръстите са патентовани. Първоначално моделите са в синьо и бяло, грешка в системата (или щастливо стечение) боядисва произведените през 69-та модели в зелено. Те се оказват тотален хит и стават предвестник на безкрайни цветови комбинации. През ’73 започват и първите имитации на Havaianas, които провеждат масова кампания, за да се защитят от нелоялната конкуренция, акцентирайки на своите качествени преимущества:

  • Не губят формата си
  • Не миришат (защото са направени от каучук)
  • Придържащите ги ленти не се разхлабват (и деформират)

90-те години се появяват първите ТВ реклами, звездите започват да ги носят масово, създадени са моделите с цветни щампи.

2003 година Havaianas отиват в Холивуд! Всеки един от номинираните за награда „Оскар“ получава по чифт като подарък – представете си блаженството да ги обуеш след часове стоене на високи токчета! 😉

Формулата на успеха изглежда съвсем проста: сезонен продукт, който се използва целогодишно – защото все някъде в този момент е лято!

ПП: Havaianas са достъпни в България в мрежите на редица търговци. Моделът, който използвам в материала, е поръчан от тук.

37

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*