Fashion blog and lifestyle storyteller

Мода

Sofia Fashion Week SS16

27/03/2016

Sofia Fashion Week SS16

This post is also available in: Английски Френски

Второто издание на Sofia Fashion Week стартира с амбициозна заявка за съдържание и качество и с някои научени уроци от есента на миналата година. Една от големите разлики в подхода беше фактът, че блогърите бяха припознати и поканени като медийни партньори на събитието. Друг позитивен момент беше възможността за изява на група млади български дизайнери в рамките на SFW.
Посетих 3 от 5-те дни на софийската модна седмица – откриващата вечер, вечерта на младите дизайнери и закриването.

Ден 1 – началото, без предварителни очаквания и нагласи:

Голяма част от модните блогъри се събрахме  и от първи ред наблюдавахме представянията на чуждестранни и местни брандове, присъстващи на българския пазар.

Styleinspiratrice_day1

За мен лично бяха най-интересни представянията на селекции на My Lingerie by Provoque, чрез които в България стъпиха колекциите бельо и бански костюми на марките L’Agent by Agent Provocateur, Heidi Klum intimates, Stella McCartney, Moschino и един от любимите ми френски брандове – Aubade (припомнете си невероятната им рекламна кампания със 100-те урока по съблазняване).

12321551_390903194367452_7311766075475077499_n

Селекцията на All U Re също беше интересна:

Allure

С ТВ водещата Пепа Попова-Кънева

Styleinspiratrice_day1.1

Ден 3 или нощта на младите дизайнери – за мен това беше най-интересното събитие в събитието: цялостен подход при изграждането на колекциите и визиите на моделите – от прическата и грима, до обувките и музикалното оформление. Изключително вдъхновяващо и стилно беше словото на проф. Любомир Стойков, с което бе дадено начало на дефилетата за вечерта.

Преди събитието – преследвани от парижкия студ и тук, в София:

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (1) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (3) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (4)

Супер забавен бекстейдж, уловен от обектива на Марти:

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (6) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (7) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (8) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (9) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (10) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (11) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (12) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (13)

Силна колекция на Мариела Гемишева:

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (14) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (15)

Николай Божилов и новата му колекция Black Space, която се открояваше с изчистените и перфектни линии, съчетанието на черно и сребро, отличаващите метални елементи към всеки един от моделите. Това е тема с продължение, така че – следете блога!

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (17) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (18) Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (19)

М2V – трите харизматични дами, които представляваха НБУ и за пореден път показаха своя почерк, цялостен подход към колекциите, безупречен подбор на материи и уклон към  slow fashion тенденцията.

Тази комбинация се запечата ярко в съзнанието ми 😉

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (20)

Изключително впечатление с подхода и високото качество на изработката ми направиха VAIPS by Petya Dimitrova и Dan Ginkov.

Styleinspiratrice_SSW_SS2016 (24)

И блогърската група:

Styleinspiratrice_day3

Ден 5 или големият финал с присъствието на Fashion TV….За мен големият въпрос тук беше защо организаторите решиха, че ще впечатлят световната модна медия с представяне на настоящи колекции на Valentino и Ermanno Scervino, безспорно изключително красиви, но отдавна познати на модния свят, вместо да заложат на подход с автентично местно съдържание?

Няма да влизам в коментар на решението за оформление на залата в последната вечер и настаняването на гостите, което остави неприятен привкус и не допринесе за един качествен завършек на изминалата седмица. За мен лично, последният ден бе в тотално разминаване с наблюдаваните тенденции в развитието на модната индустрия и култура на представяне на колекциите прет-а-порте. Озадачи ме и решението да се представя настоящ сезон. Навярно може да се тълкува като опит за придържане към правилото « see now-buy now », предизвикало толкова спорове в големия свят на модата. И докато Лондон и Париж спорят, ние в България вече сме го измислили…

Снимки: Мартина Тодорова, SFW, HiLife

Ден 1 нося: рокля Мила Докова, бельо L’Agent by AP, колан Gucci, чанта Longchamp

Ден 3 нося: блейзер и тениска Славина Петрова, чанта Attitude 157, маникюр Coco Nail

67

Written by:6 comments
 1. Denina

  Повече от чудесно написано! Надявам се за следващото издание да изчистят и другите пропуски, които спомена.

  • Vanina

   Благодаря ти, аз също мисля, че когато даваме обратна връзка, тя е ценна и за ответната страна. Времето ще покаже, най-хубавото е, че се събрахме заедно и имаше един добър старт.

 2. Харесва ми :) аз успях първата и втората вечер. Втората,на българските дизайнери-определено разочароваща!

  • Vanina

   Благодаря ти за коментара - нямам наблюдения за вечер 2, но мисля, че разбирам какво имаш предвид. :)

 3. Август Станев

  А според мен ти нищо не разбираш!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*