Fashion blog and lifestyle storyteller

Мода

Размисли за българския моден дизайн

10/01/2016

Размисли за българския моден дизайн

This post is also available in: Английски Френски

На прага на 2016г., по покана на Нели Митева, основател на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, взех участие в дискусия, свързана с модния дизайн у нас, неговото развитие, реализация и идентичност.

Как се прави стойностен дизайн, има ли пазар у нас и в чужбина, каква е формулата за успешно развитие и реализация, как да се достигне до по-голяма аудитория? Около тези въпроси стартира разговорът. Поставени бяха редица въпроси, обмениха се мисли, наблюдения и евентуални решения. Ето и някои от основните положения:

Финансиране

Погледнато в глобален мащаб, дизайнът е много трудна и много ниско платена работа. Като всяко изкуство това е бизнес, който принадлежи на богатите. Нужен е добър партньор, марка, визия, съмишленик с бизнес подход и познания. Модният бранд не е само идентичност, а цялостен подход, креативност, съчетана с изключително прецизна изработка и подбор на качествени материали. Стратегическите партньорства имат ключова роля за успеха и са тези, които водят до голяма познаваемост. Два са възможните подходи – иновации и технологии или връщане към традицията, към специфично ноу-хау.

Styleinspiratrice_BGDesign (1)

База
Създаването на една дреха или аксесоар обикновено е резултат от вдъхновение безспорно, но и от солидни познания по история на изкуството, на модата, на литературата и киното…Като сериозно предизвикателство пред развитието на модния дизайн у нас бе изведен крахът на средното образование, сериозните пропуски на ниво обща култура и познаване на основни термини, свързани с модата, нейната история и развитие в световен план. Друг проблем е спецификата на нашата народопсихология, липсата на ранна кариерна ориентация сред подрастващите, както и на финансова грамотност.
Ролята на медиите за информиране, формиране на вкус и популяризиране на дизайна също е от съществено значение.

Styleinspiratrice_BGDesign (2)

Идентичност
Как да имаме идентичност или как локалната мода да е глобална?
Модният дизайн в България може в известна степен да се оприличи с цикъл който стартира, стига до някъде и изведнъж спира – няма приемственост и традиция. Всъщност, може ли да имаш идентичност на ишлемета? В голяма степен се оказваме производители и консуматори, без да съществува творческата страна, creative. Нерядко се създават фалшиви стереотипи за мода чрез агресивно присъствие и финанси.

Потребление
Кои са потребителите на тази мода? Сравнително ограничена група, която едва ли надхвърля повече от около 30 000 души. Това, което се потребява най-много, е масовото, етикета, а не качественото и стойностното.
Изпадането в ситуация „ние и другите“, в която просто стоим и ги сочим, едва ли може да се достигне до конструктивно решение. Все пак, ето и финалната точка от тази първа дискусия, а именно:

Възможности
Потенциален подход за развитие е търсенето на алтернативни организации, форми на консултиране, свързване на хората от различните страни на процеса (дизайнери, бизнес, маркетолози), даване на поле за изява, финансиране.Необходимо е да се работи за изграждане на имидж, по-добра познаваемост и увеличаване на аудиторията. Личната мотивация, фокус и труд са ключови, както и търговската страна на нещата: дрехите да са продаваеми, носими и качествени.

Styleinspiratrice_BGDesign (3)

Eто кои бяха участниците, чиито размисли и идеи са обединени в настоящия текст:

– Слав – създател и криейтив директор на 12magazine и един от най-добрите български makeup-артисти
– Мира Драганова – национален мениджър на Биодерма България
– Ирина Лазова – експерт по моден маркетинг, брандова идентичност и бизнес-стратегии
– Яна Дворецка – дизайнер на slow fashion-лейбъла YOD и преподавател в НБУ
– Александър Гергинов – дизайнер със собствена марка Ham & Eggs и преподавател в НХА и Техникума по облекло
– Ванина Ханджийска – ПР експерт и автор на блога Style inspiratrice
– Диана Захариева – създател и главен редактор на българския моден портал Fashion inside
– Десислава Ранчева – управляващ партньор на българския моден портал Fashion inside
Модератор: Нели Митева – дизайнер, преподавател в AMD Akademie Mode&Design и основател на дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22.

На дискусията присъстваха и се включиха активно едни от най-успешните млади български дизайнери, както и студенти от НХА и НБУ. Следете блога за още новини по темата.

Снимки: Мартина Тодорова

37

Written by:4 comments
 1. Август Станев

  Че то има ли въобще дизайн в България??

  • Vanina

   Г-н Станев, Явно ние блогърите и медиите имаме още дълъг път да извървим, за да се постигне по-голяма гласност и познаваемост на българския дизайн в модата...

 2. Много готина статия, Ванинка! :* На господина по-горе мога да кажа - ДА! Има и е невероятен! Стига да не си кон с капаци, разбира се! Идеята с чантите е супер :D Като знам вие със Славина какво направихте и като знам всяка концептуална изложба на Иван Асен, определено си заслужава човек да се замисли, а някои неща в медийната среда (и не само) - да се променят, за да покажем на какво сме способни :)

  • Vanina

   Благодаря ти, мила Преси! И аз мисля, че не трябва да се отказваме и да търсим хубавите примери, които могат да се покажат, защото има такива! :)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*