Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лукс

Защо нишовите парфюми са добра инвестиция?

25/05/2018

Защо нишовите парфюми са добра инвестиция?

This post is also available in: Английски Френски

Нишовите парфюми * са част от индустрията на луксозни стоки и услуги. За себе си ги открих при едно пътуване в Милано. Тогава се влюбих в Love don’t be shy By Kylian. От този момент нататък започнах да усещам и оценявам красотата на нишовите аромати, присъствието им в градската среда в Париж, Милано, Берлин, София…

За мен да притежаваш такъв парфюм е като да прибавиш изречения в собствената си история, нещо лично, изискано, осезаемо, трайно и различно от масовото предлагане, като вид стилен ъпгрейд, като присъединяване към специален и силно желан клуб. Ето защо е и добра инвестиция.

Наскоро имах възможността да се докосна отблизо до света и красотата на ароматите на Фредерик Мал (Éditions de parfums Frédéric Malle). Не познавах отблизо марката, освен покрай историята за един от култовите аромати – Carnal flower – чието създаване е отнело около 3 години и половина, а самият г-н Мал е помирисал близо 700 вариации, докато бъде постигнат търсеният ефект. Концепцията на парфюмите е интересна и иновативна, защото основателят решава да излезе от стереотипите на масовата парфюмерия в края на 90-те години, като се фокусира върху парфюма (а не върху маркетинга, колосалните бюджети за звезди-рекламни лица, бляскавите опаковки и т.н.). За първи път Фредерик Мал изважда парфюмеристите от анонимността: името на автора на дадената композиция е изписано на етикета, заедно с името на аромата.

 

С Максим Долуед, който отговаря за марката в Балканския регион, поговорихме за някои елементи, свързани с преживяването EPFM:

МД: Преживяването на клиента започва от влизането в бутика и неговата обстановка. Първият магазин на марката (Rue de Grenelle) е бил обзаведен с мебелите на Фредерик Мал. Целта е била клиентите да се чувстват, добре, сякаш са на гости. Да „дегустират парфюми“, за да намерят истински подходящия аромат.  Всички бутици на бранда носят този микс на традиционно и модерно. Усещането за парижки апартамент – с дивани от кадифе и картини на художници по стените е съчетано с елементи на олфактивна лаборатория: хладилни витрини, в които, на температура от 16С, се съхраняват парфюмите.

Друга иновация са специалните двуметрови колони, в които се зарежда даден аромат и които го разпръскват във въздуха в неговата пълнота – така, както би стоял върху кожата, с пълно разгръщане на парфюмната пирамида. (При пръскане върху блотер се долавят само връхните нотки на парфюма.) Всеки един магазин носи своята уникалност и е проектиран в хармония със заобикалящата го среда.

Интересен момент е подборът на консултантите – това са хора с различни профили и идващи от сфери, свързани с изкуството. Те са обединени от любовта към марката  и разказват нейната история през призмата на изкуството.

Лукс и възраст на марката

МД: EPFM е създадена преди 18 години. Секторът на ексклузивната парфюмерия е много атрактивен – всеки месец излизат около 20 нови играчи на пазара. Реално, марките, които са лидери в сегмента, са 7-8 на брой, всяка една с различно позициониране. EPFM се вписва в универсалната представа за лукс, който е непреходен, парижки и много шик. Марката партнира с представители на изкуството в различни сфери, по различни проекти. Сред тях са и дизайнерите Dries van Noten и Alber Elbaz.

 

Ролята на опаковката

МД: В момента, в който Фредерик Мал създава своите парфюми, той поставя парфюма в центъра на вниманието. На тази логика е подчинена и опаковката: минималистична, вдъхновена от течението Bauhaus, което поставя функцията пред естетиката. Флаконите са минималистични, но с внимание към детайла, теглото, начинът, по който се затварят. В този смисъл флаконите и опаковките са идентични. (С изключение на дизайнерските колаборации, където авторите са работили и върху дизайна на флакона.) Отличителен елемент е емблематичният червен цвят, който откроява Editions de Parfums Frédéric Malle.

Бележка Styleinspiratrice: Portrait of a lady е иконичният аромат, който носи много специален заряд за мен. Ако трябва да го опиша: може да ме накара да се почувствам като femme fatale, носейки го с дънки и тениска. Моите други любимци, които горещо препоръчвам да пробвате, са: Carnal flower, En passant, Musc Ravageur, Monsieur, French lover. В България марката се предлага в Salon Olfactive, бул. Патриарх Евтимий №45.

Снимки: Мартина Тодорова

 

* При този тип парфюмерия, отправната точка е парфюмът и неговите съставки (благородни и скъпи, включени в специални композиции), а не маркетингова стратегия, проучвания на аудиторията, трендове и т.н. Концепцията датира от края на 60-те години на миналия век. Понастоящем, големите парфюмни марки обхващат около 90% от пазара, а нишовите – оставащите 10%. Същевременно, нишовата парфюмерия се радва на нарастващ интерес и приходи.

 

126

Written by:2 comments
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*