Fashion blog and lifestyle storyteller

Мода

Оправдана ли е цената на дизайнерските дрехи?

06/12/2015

Оправдана ли е цената на дизайнерските дрехи?

This post is also available in: Английски Френски

Наскоро бях на събитие, по време на което млада дама ме попита: Според теб не са ли неоправдано скъпи дрехите на дизайнерката Х? А чантите на У – аз за толкова пари мога да си купя …. !(и цитира популярна италианска марка чанти с 5 букви).

Замислих се, че не за първи път попадам на подобни дискусии. Ето защо реших да направя най-общ преглед на производствения цикъл, подход и ценообразуване на независимите дизайнери.

_DSC0513_Original

Знаете ли вица за онези двама познати, които си говорели:

– Имам известно подозрение, че Ray Ban-ита ми са менте!

– Защо реши така, от къде ги взе?

– Е от онази сергия там, за 15 кинта…..

Мисля, че на всички ни е ясно, че няма такова нещо като безплатен обяд и че дрехи/аксесоари за лев, два, пет, са или нереална (менте) или понякога – неетична сделка. Знаете какво казват:

ако нещо е твърде хубаво, за да бъде истина, то най-вероятно не е!

  • Младите, независими дизайнери явно не експлоатират деца и жени от третия свят, съответно , формирането на цената е силно зависимо от направените разходи за производство.
  • Много често дизайнерската дреха/аксесоар е уникат или лимитирана серия. При всички положения носи почерка, мисълта, творчеството на своя автор*. Нормално е уникалното да струва повече от масовите продукти – както заради ексклузивността си, така и заради по-високото качество.
  • Почти винаги изработените артикули са от качествени, естествени и най-вече – специално подбрани от дизайнера материали.
  • В света на все по-бърза консумация, в който живеем, има нещо много хубаво в усещането да знаеш какъв е произходът на това, което носиш (и да познаваш лично неговия автор).
  • Съотношението цена-качество е много добро именно по гореизброените причини, а закупуването на дизайнерска дреха или аксесоар в повечето случаи е дългосрочна и устойчива инвестиция.
  • На пръв поглед цената може да изглежда висока, но ако се съизмери с елементи като: качество, уникалност, дължина на живота, устойчивост на производството, на мен ми се струва като честна сделка.

Без да изпадам в крайности, мисля, че е важно да се замисляме какво слагаме в гардеробите си, защото обективно погледнато нещата, от които се нуждаем ни носят хубави емоции, не са чак толкова много на брой и рядко са толкова материални.

Интересно ми е вие какво мислите по темата?

*Това е чудесна възможност да намерим нещо, което допълнително подчертава нашата индивидуалност и няма риск всяка втора жена/мъж на улицата да носи същото. Освен това, винаги съществува вероятността да купим нещо на бъдеща звезда и да докажем своя усет за стил и мода 😉

Снимки: Виктор Стойнов

65

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*