Fashion blog and lifestyle storyteller

1 featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Моите 3 лесни екожеста във време на пандемия

11/12/2020

Моите 3 лесни екожеста във време на пандемия

Публикацията за моите 3 екожеста във време на пандемия е материал, който от доста време отлежаваше в главата ми. Някои от тях са очевидни, а за други – се сещам(е) доста по-рядко. Статия във френския Journal du Luxe ме провокира да споделя своите практики, както и някои доста фрапантни данни, защото дори и в настоящата епидемиологична обстановка, екоотговорността не следва да бъде обект на дискусия.

Опаковки

Една от темите, особено покрай бурното развитие на електронната търговия в последните месеци, е свързана с опаковките на стоките, които ни доставят.

Знаете ли, че oколо 25% от 8,3 милиарда тона пластмаси, произведени между 1950 и 2015 г. – еквивалентът на теглото на 822 000 Айфелови кули или 80 милиона китове – идват от опаковки? И само 14% от този общ обем ще бъдат рециклирани, а около 24% от обема на пратките в глобалната верига за доставки е …кух! *

Така че, едно от основните направления, в които марките и доставчиците на логистични решения трябва да обединят усилията си е именно намирането на опаковка, която да предпазва продукта при транспортирането, да отговаря маркетингово на визуалната идентичност и да бъде рециклируема. Във всекидневния живот това означава, че аз се заглеждам и в детайлите – дали марките, които харесвам и употребявам, правят нужното, за да опаковат по екоотговорен начин, пестейки и оптимизирайки вложените ресурси. 

Наскоро изнесена в медиите статистика показа, че на годишна база в България използваме близо 4 пъти повече найлонови торбички, спрямо други западноевропейски страни! Отделно, много минимален процент от тях бива рециклиран. Съвсем естествено, следващият от трите екожеста е свързан именно с:

Рециклиране

Контейнерите за разделно събиране и рециклиране на хартия, пластмаса, стъкло и метал от години са част от всекидневието ни и са разположени на множество удобни и леснодостъпни места. Това е наистина минимално усилие, което има голямо значение. Така например, пластмасата сама по себе си не е вредна, но пластмасовите отпадъци – са. Като естествено продължение на дългогодишните усилия за опазване на околната среда, Devin вече е с ново лого на своите бутилките. Целта е да напомня колко е важно да върнем жеста към природата, да събираме разделно и да рециклираме след употреба.

                                        
Удивително е как преработените пластмасови отпадъци могат да заживеят нов живот и да бъдат полезни – под формата на облекла, обувки, текстилни и пр. продукти, в чиито състав влизат рециклирани полиестерни нишки.

Намаляване на въглеродни емисии

Покрай силните ограничения на пътуванията е ясно, че намаляваме въглеродния си отпечатък по параграфа придвижване със самолет или автомобил на дълги разстояния. Има обаче и други масови всекидневни избори, които могат да бъдат направени и да дадат положителен ефект:

  • Пазаруване от локални марки и производители – така, автоматично избираме продукти, които са „изминали“ много по-кратък път към нас и съответно – са генерирали много по-малко вредни емисии. Освен това, подкрепяме местната икономика, което в тези времена е от изключително значение.
  • Извършване на финансови операции онлайн – когато избираме безкешови и онлайн транзакции, ние намаляваме въглеродния си отпечатък, защото по този начин спада необходимостта от физическо транспортиране на парични средства от и до банки, търговски обекти и т.н. Отделно, драстично се намалява консумацията на хартия, свързана с целия процес.

Бонус: Празнична декорация

Празничната декорация е един от най-големите генератори на безсмислено потребление и замърсяване (още по темата – тук). Наскоро видях изключително креативна идея за украса, която е 100% биоразградима. Оставям снимка, за да прецените сами:

Снимки: Тихомира Крумова, SI

*Данни, представени от Assia Belkhodja, Head of eRetail and Fashion DHL Europe

28

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*