Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Lifestyle Uncategorized @bg

14 причини да не празнуваме Свети Валентин

02/02/2018

14 причини да не празнуваме Свети Валентин

This post is also available in: Английски

Свети Валентин и моите 14 причини да не празнуваме този ден. След като ви казах какво мисля за Хелоуин и защо да не празнуваме Нова година, дойде ред и на още един повод, който достойно се нарежда до останалите два.

Ще перифразирам Деси Нико:

„виждала съм далеч по-забавни нощи от празничните и много по-значими цветя от подарените за Свети Валентин…“

Ако от края на януари започвате да чувствате нарастваща смътна тревожност и признаци на естетически шок, вероятността да са породени от приближаващия измислен празник Свети Валентин е твърде голяма. Независимо дали сме влюбени, необвързани или твърде обвързани, причините да не го празнуваме не са никак малко:

1. Тривиално, но факт: ако приемем хипотетично, че го празнуваме по предназначение, какво се случва с останалите дни? Довиждане и до следващия Св. Валентин? Какво значи да празнуваш любовта в един ден (wtf, както би казала баба ми) – това ако не е противоречие, здраве му кажи!

2. Всичко придобива вече очаквана (и все така незаслужена) надценка.

3. Мисия ресторант – надути цени, съмнително качество и невъзможност за настаняване без резервация (всяка година се чудя откъде се взимат всички тези хора накуп).

4. Мисия клуб – идентично, макар че тази година денят е в средата на седмицата, но знае ли човек…

5. Един букет с цветя е красив жест през цялата година. Е, в този ден като на магия, успяват да го превърнат в еманация на кича, компенсиран за разкош с тройно поскъпване – все пак е празник.

6. Подаръците – всяка година ослепявам от „невероятните“ тематични предложения, предвидени да замаят влюбения поглед. Примерите за адекватни маркетингови кампании по темата се броят на пръстите на едната ръка.

7. Усещането за „задължителен празник“, който трябва да е „фантастичен апотеоз“ и бла-бла“ е само по себе си силно отблъскващо. И изобщо, защо трябва да се водим по акъла на другите?

8. Всъщност, да не се празнува нещо толкова комерсиално е заемане на адекватна гражданска позиция.

9. Лигавите снимки и излияния, които извират от социалките не са романтични, а патетични, честно.

10. Кичозните балони, опаковки, сувенирчета и пр. боклуци, които освен че са скъпи и безполезни, замърсяват околната среда.

11. В България имаме късмета да разполагаме със значително по-аргументиран и адекватен повод на същия ден – нарича се Трифон Зарезан.

12. Пада се в сряда, а в четвъртък сутрин сме на работа (по принцип това не е извинение за хубаво парти, но в този конкретен случай е солиден аргумент).

13. Почти невъзможно е човек да отиде на елементарна разкрасителна процедура, защото всичко живо решава да се разхубавява ударно за един ден.

14. Така че, ако не се казвате Валентин или Валентина или нямате рожден ден (като братовчедка ми – да е жива и здрава!) хич и не си губете времето с подобни комерсиални и измислени „празници“.

Вместо това –  бъдете влюбени и празнуващи целогодишно и всекидневно!

Снимки: Мартина Тодорова

78

Written by:2 comments
  1. Лили

    Всъщност и Валентин или Валентина да се казваш, то не на 14 е именният им ден, тъй че е още една причина да не празнуват. 😀

    • Vanina

      Всъщност, да, имаш право! Значи, аргументацията е бетон! :)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*