Fashion blog and lifestyle storyteller

featured Uncategorized @bg YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

10 причини да не празнуваме Нова година

31/12/2017

10 причини да не празнуваме Нова година

This post is also available in: Английски Френски

От много отдавна се изкушавах да пусна списъка си с причини защо да не празнуваме Нова година. След известни вътрешни борби и колебания, тази година реших да го направя. Заповядайте:

 • Всички се насилват да си изкарат „мега яко“, а на практика резултатите в 99% от случаите са напълно посредствени, придружени от стрес, нерви и неудовлетворение.
 • Онези пъти, в които сме си изкарвали наистина страхотно, са били почти винаги непланирани, спонтанни и в некомерсиални периоди. И защото, както Бегбеде беше казал: „най-големите празници са тези, които се случват вътре в нас“.
 • Крайно време е да се спре стимулирането на това нагло печалбарство, в което човек плаща стотици левове за кофти храна, съмнителен алкохол и тъпа музика. За същото човек може да си направи уикенд в чужбина и да си изкара в пъти по-забавно.
 • Защото усещането за празник не се програмира спрямо даден ден.
 • Защото си купуваме скъпи глупости, които навярно няма повече да облечем. Забелязали ли сте, как точно по празниците, като с магическа пръчка, всички що-годе хубави стоки изчезват.
 • Честно, концепцията за новогодишно парти е анахронична и скучна. Мистериозно, на 31 в заведенията става ужасно, дискотеките не струват, домашните партита губят драстично от очарованието си, пътешествията се обезсмислят. (Замисляли ли сте се, че корпоративните коледно-новогодишни партита се случват от началото, до към третата седмица на декември? В някои случаи – дори първите дни на януари. Освен по финансови причини, този подход е подкрепен и от други доводи.)
 • Вече не мога да хвана бройката на „супер яките“ купони, в които само съм се чудела как по-скоро да си тръгна или да си мисля, колко по-забавно би ми било да си лежа в хола на дивана, да си пийвам чаша наистина хубаво шампанско и да си гледам любим филм.
 • Да не забравим и такситата, които стават особено нагли. А хващането на такси се превръща в истински подвиг (остойностен като premium услуга).
 • Заради пиратките: вбесявам се от този примитивен начин на „празнуване“ с хвърляне на бомбички и всякакви пиротехнически боклуци, които освен, че са ултра неприятни, крият сериозен риск от осакатяване на преминаващи хора и животни. Стресът, който това малоумие причинява на животните е неизмерим.
 • Защото по презумция, всичко масово е тъпо.

: )

Споделете, ако сте съгласни!

PS: Държа да подчертая, че обичам Новата година, както и всяко ново начало. Винаги подхождам към тях с вяра и надежда. За мен Новата година стартира преди няколко дни – с нова нагласа, създаване на нови навици и подготовка за пътуване до едно ново и напълно непознато място.

Така че, желая ви да сте здрави и щастливи и да сбъднете мечтите си през 2018!

 

Снимки: Мартина Тодорова

76

Written by:10 comments
 1. Да! Последната беше вкъщи, тази ще е над настолна игра с приятелска двойка... Не ми трябва повече :) Весело посрещане!

  • Vanina

   Весело и на теб! :) И аз мисля, че не трябва повече! Прекрасна 2018 ти пожелавам!

 2. Определено има много истина в това, което си написала. И аз смятам, че по подобни празници малко се насилваме понякога, за да ни е много празнично. А както си написала, празниците се случват вътре в нас. :)

  • Vanina

   Благодаря ти, да - напълно си права за това "насилване" да ни е весело. Според мен, усещането за празник е естествено чувство, което не е нужно да бъде стимулирано с изхвърляния от новогодишен тип. Важното е, че вече сме в 2018 и имаме много дни, в които да празнуваме! Страхотна година ти пожелавам! :)

 3. Мариела

  Най-накрая някой го каза!

  • Vanina

   Благодаря ти ;) и аз отдавна исках да го напиша и явно моментът настана. ;)

 4. […] 10 причини да не празнуваме Нова година и 14 причини да не празнуваме Свети Валентин тук причини няма. Защото съм се убедила, че понякога можем да се чувстваме просто щастливи, без да правим нещо конкретно или особено специално. Текстът е напълно спонтанен и се роди в съзнанието ми една вечер, докато се прибирах от хубаво събитие с колеги от PR бранша. […]

 5. […] в края на годината. Това е един от поводите да напиша 10 причини да не празнуваме Нова година,  макар че най-силно усетих стреса по […]

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*