Fashion blog and lifestyle storyteller

YOU MIGHT ALSO LIKE Лайфстайл

Мечтаната дестинация: Мексико с Биляна Траянова

02/08/2017

Мечтаната дестинация: Мексико с Биляна Траянова

This post is also available in: Английски Френски

Днес ще ви разкажа за една мечтана дестинация. Срещнахме се с Биляна Траянова, харизматичната основателка и водеща на предаването Без багаж, между две пътувания, един летен следобед и докато пиехме свежа лимонада се потопихме в разкази за далечни дестинации и непознати земи. Мигновено се почувствах на хиляди километри от тук. Биляна разказваше толкова увлекателно, че умът ми започна да рисува картини и ми се прииска незабавно да резервирам следващото си пътуване и да започна да чертая неговия маршрут.
Разговорът ни се насочи към Мексико, а аз нямам търпение да го споделя с вас:

Styleinspiratrice-BillyanaTrayanova_Mexico (2)

Защо Мексико се оказа мечтаната дестинация?

Индианските романи са едни от „подстрекателите“ да се занимавам „професионално“ с приключения. 🙂 Корони от пера, накити от кости, скалпове на вражески пленници, жертвоприношения, красиви млади вождове и техните избраници с гарванови коси, сплетени в плитки и роби от кожи – всичко това са образи, които не избледняват с възрастта и опита. Преди години попаднах случайно на музея на индианските култури в Ню Йорк и не можах да изляза от там цял ден. Натисках бутони, за да чувам реч на различни етнически езици на мезоамериканските култури, опитвах се да правя възли по техен модел, взирах се в чертите на лицата на различните племенни общности и търсех прилики и разлики. Необяснимо е влечението ми към тази част на света! Мексико е първата територия, някога населявана от мезоамериканските народи, която се осмелявам да посетя.

Някак си винаги съм усещала, че в Мексико трябва да отидеш подготвен, да си осъзнат пътешественик, а не просто екскурзиант.

Днешно Мексико и е толкова необятно като културно-историческо наследство, че спокойно можеш да откриваш нови предизвикателства през целия си живот. Сега, след като се завърнах от първото си пътешествие до там, разбирам, че интуицията ми не ме е подвела. За следващото ми пътуване до Мексико трябва да съм още по-подготвена и вече трупам знание за това.
Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (1) Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (3) Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico2

Как се подготвя подобно пътуване?

Беше трудно решение. Сайтът на МВНР предупреждаваше, че Мексико не е безопасна дестинация. Проведох много разговори с хора, пътували до там, с нашето посолство в Мексико Сити, с хора от министерството, които работят с региона. Основното, което ме води при избора на дестинация за снимки е безопасността. Разбира се, само туристическите агенции, които интервюирах за организация на нашето пътуване бяха положителни, споделяха, че няма никакви проблеми в региона. Около мен всеки, който чуеше „Мексико“ казваше нещо от сорта на „ама защо, не е ли опасно, леле, там е много опасно…“ И това влияе на решението. Но в крайна сметка екипът беше много мотивиран да тръгнем, купихме билетите за самолета и чак след това започнах да правя маршрута – безброй мейли и телефонни разговори с агентите ни в Мексико и посолството, местните власти, които да ни издадат едно или друго разрешително за снимки. Процесът по организацията на нашите пътувания за снимки е най-изтощителното нещо. 🙂

Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (8)

Имаш ли бюти трикове за дълъг полет?

Много често се налага от дълъг полет директно да започнем да снимаме. Няма да е добре, ако изглеждам твърде уморена. Иначе не съм суетна, приемам се такава, каквато съм, но сенките под очите създават друго впечатление у зрителя – за усилие, умора, дискомфорт. Затова на полет никога не си слагам контактните лещи, с които иначе се движа в ежедневието. Ползвам диоптричните си очила. Така очите ми не се зачервяват от налягането и не изсъхват от климатиците. Винаги, абсолютно винаги пътувам с тънък суитчър под ръка, за предпочитане с качулка и задължително имам памучен шал на врата. Ако не ги използвам, от климатиците често настивам и после е трудно да работя.


Пия много вода на полета и се храня с вегетарианска храна, не пия кафе и чай, за да мога по-лесно да настроя биологичния си часовник към новата часова зона.

Ако допусна джет лег, няма да съм пълноценна на снимките. Пътувам без грим, само с хидратиращ крем, защото кожата се изсушава твърде много от климатизацията в самолета. Почти не спя на полет – гледам филми и чета, а това малко усложнява нещата с добрата визия на следващия ден. : )

Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova_Mexico4.4


Най-яркото изживяване в Мексико?

Срещата ми с Мариче – индианка, живееща високо в планините, облечена в собственоръчно тъкани фусти, набродирани с пъстри цветя, с две тънки плитчици и усмихнато кръгло лице… Запознахме се пред една църква, в малко мексиканско село. В църквата се провеждаха традиционни лечения – сред икони и сред традиционни символи на анимистичните индиански култури. Леченията изискват яйца, кокошки, черна и бяла течност, свещи, конци… Спирам до тук, защото скоро ще бъде готов епизода за това много странно място. Мариче се съгласи да ни покаже един от лечителските си ритуали и преживяното ми даде отговори на много мои въпроси, свързани с този свят, толкова различен от нашия…
Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (6) Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (7)Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (4)
Любима снимка от там?

Това вече е труден въпрос…

Какво да имаме предвид, когато пътуваме за Мексико?

Мексико е дестинация за ценители, не е за парвенюта и колекционери на дестинации.

Много хора пътуват без изобщо да знаят къде попадат, какво се случва около тях, каква е стойността на това, което виждат. Мексико трябва да се преживее.

Мексико не е Канкун. Мексико леко отгръща воала след поне две седмици там в обиколки на руини, храмове, църкви, села и пазари. Мексико не може да се пътува „индивидуално“, гидът е задължителен, в противен случай много неща ще бъдат пропуснати и заради времето, изгубено в търсене на едно или друго, и заради детайлите, с които може да ви запознае един професионален гид. За това никога не пестя средства, с нас винаги са най-добрите водачи и гидове. Не е добра идея да се „запиляваш“ из градските гета, не бива да се доверяваш на всеки непознат. Това вече, за съжаление, не се отнася само за Мексико, но е валидно за по-голямата част от света. Трябва да знаеш телефон за контакт с посолството ни, да имаш контакт с агента си. Всички ни плашеха с някаква „амеба“, която задължително хващаш там, но за нея се продавали лекарства във всяка аптека. Ние избягвахме напитки с лед по тази причина, миехме си зъбите с бутилирана вода и спазвахме всички тези предпазни мерки, за да можем  да пътуваме и снимаме пълноценно… Тъй като всяка дестинация и съответния маршрут са много специфични, инструкциите са най-разнообразни. Едно е да отидеш на трекинг в планината, друго е да си на снимки по руините, където се срещат дори смъртоносно отровни змии, трето е да отидеш на пещерно гмуркане или да наблюдаваш китовете…
Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (5) Styleinspiratrice_BillyanaTrayanova-Mexico (9)

Ние създадохме Клуб „Без багаж“, чиито членове са пътуващи хора и заедно обменяме информация от първа ръка. Вече изготвяме пътувания по дизайн на „Без багаж“ и всеки, който би искал да се консултира с нас,  може да ни пише на страницата ни във Facebook или на мейла bezbagaz2@gmail.com .

В партньорство с Air France

Снимки: Мартина Тодорова и Биляна Траянова

67

Written by:3 comments
  1. Very interesting this interview! I'd like to go to Mexico now! XOXO Cami www.paillettesandchampagne.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*