Fashion blog and lifestyle storyteller

Лайфстайл

Детокс на гардероба

05/02/2017

Детокс на гардероба

This post is also available in: Английски Френски

Спомняте ли си онази серия на Sex & the city, в която Кари прочистваше митичния си дрешник, а приятелките й вдигаха табелки кое да запази и кое да изхвърли? Не знам за вас, но това е една от любимите ми сцени и макар да не съм я преживявала точно по този начин, няколко пъти в годината подлагам гардероба си на сериозен преглед.*

Styleinspiratrice-Dressing_Detox (1)Styleinspiratrice-Dressing_Detox (2)

Моментът, в който осъзнаваш искрено, че less is more и че има начин да постигнеш чудесен вид с малко на брой, но качествени и добре подбрани дрехи и аксесоари, които могат да се комбинират по много начини помежду си, е истинско освобождение.

Естествено, аз също се поддавам на желанието да си купя нещо ново и супер хитово – за настроение и освежаване. В една от книгите за Беки Б., неуморимата shopaholic, имаше пасаж, че ако можехме всеки ден да си купим нещо ново, на земята нямаше да има нито един депресиран човек!

Styleinspiratrice-Dressing_Detox (3)

Но, да се върнем на темата за гардероба и неговото съдържание – често се оказваме с вещи, които никога не носим или такива, които сме носили твърде много и трябва да вземем решение за сбогуване. За да бъде по-забавно, обикновено каня сестра ми, майка ми или някоя близка приятелка, за да направим селекцията. Този път, във все още полупразния апартамент, се получи много забавно и весело – с безценната и безпристрастна помощ на сестра ми!

Styleinspiratrice-Dressing_Detox (5)

А знаете ли какво правя с дрехите, които решавам, че няма да нося повече?

  • чисто нови и в перфектно състояние дрехи: подарявам на близки хора или продавам. Понякога дарявам, когато има акция и мога да се включа с адекватни на случая дрехи и/или обувки.
  • износени или с някакъв проблем дрехи: рециклирам. Възможността, която H&M предлага за своите клиенти е безценна. Във всеки техен магазин могат да се върнат дрехи за рециклиране по лесен и удобен начин. От своя страна, марката дава своя принос за затваряне на цикъла на потребление и оптимизиране на ресурсите. Вижте какво се случва на практика с дрехите, които вече не носим и занесем при тях:

Винаги съм смятала, че когато потребяваме мода, трябва да виждаме малко по-далече от моментния импулс на покупката – да се замислим за произхода, за материалите, за качеството, за нашия собствен стил и гардероб, за това какво се случва после, когато дадената дреха вече не ни харесва и нямаме желание да я носим, как да направим детокс по адекватен и отговорен начин. Защото елегантността не е само във външния ни вид, но и в нашето поведение.

Styleinspiratrice-Dressing_Detox (7)

Споделете, ако статията ви е харесала 😉

*Система особено полезна, ако за 3 години на човек му се наложи да си смени местонахождението 4 пъти!

Снимки: Мартина Тодорова

106

Written by:4 comments
  1. This is such a great post totally agree with your quote on that moment when you realize less is more and there is way to have a wonderful look and style. Fast fashion is on the rise so it's great to see people who try not to contribute to this in their best abilities! :) Xx Ray http://www.yourbaeray.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*