Fashion blog and lifestyle storyteller

Лукс

Какво се случва с лукса днес?

06/09/2016

Какво се случва с лукса днес?

This post is also available in: Английски Френски

Кои са трите основополагащи думи на съвременния лукс? Кой  прави единствения парфюм в света, създаден, за да бъде подарен, а не продаден? Защото сребърното поколение е секси? Как червеният килим в Кан стана зелен? Какво опитах за първи път в Париж? Вижте само и единствено тук:

Във втория ден на парижката конференция, посветена на Лукса (за първия вижте тук), бяха разгледани редица интересни теми и примери от най-големите имена в бранша.

Устойчив лукс:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Марката за луксозна бижутерия Chopard предприема едно пътуване (the Journey), чрез което смята, че може да има най-голямо и незабавно влияние в своя ангажимент за устойчиво развитие. Конкретно, става дума за прозрачен и проследим процес на доставяне на материали за бижутата – а именно, злато. Подписано е споразумение с Колумбия за етично и справедливо добиване на материала, както и осигуряване на достоен живот на работниците в мините. Всъщност, голяма част от часовниците и луксозните бижута на марката са изцяло произведени по такъв начин. Нещо повече – Златната палма, която се връчва в Кан, и която е дело на френската бижутерска къща, от две години насам се прави от златото, добито по етичен начин. Ето как червеният килим може да стане зелен!

––

Лукс, мода и устойчивост: Fashion revolution

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Човек изпитва желание да обича една марка от света на лукса, ако тя ни разказва неща, които ни докосват. Днес луксът се изправя пред своеобразно противопоставяне на мистерията срещу прозрачността, на съвършенството, срещу правото да сбъркаш. Важно е да знаем от къде идва модата, да комуникираме без страх по тази тема.
Потребителите очакват все по-конкретни действия, при които:

  • Да се запази автентичността, но да бъде подкрепена с искреност
  • Да не се търси съвършенството, а да се действа
  • Да се откликне на очакванията за един по-различен лукс: който предлага качествени, проследими (като произход), прозрачни и ефикасни продукти
  • Да се даде добрият пример (като Chopard)

Това е така, защото светът се променя. Системите, които ни карат да мечтаем, днес са основани на 3 отправни точки:

Простота
Красота
Уважение

Именно тези три елемента са се съдържали в дефиницията за лукс навремето!

Към тях се добавят последователността и единството на думите и действията, креативността, която върви ръка за ръка с качеството.

––

Луксозните марки често се заиграват с въображението, с неосъзнатото, при тях често се включват всичките ни сетива. Тези марки, са били преди всичко т.нар. къщи (Maisons), които носят своите познания, квалификация, усет към живота. Когато говорим за луксозна марка, най-важното е духът, който носи. Това не означава, че една нова марка не може да бъде луксозна, защото няма история и традиция зад гърба си. Просто трябва да се фокусира върху своя собствен дух и специфика, уникалност.

––

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maison Tournaire, основана от Филип и Матийо Турнер,  създатели на уникални бижута, които за мен се асоциират с пътувания и невероятни истории. Благодарение на тяхната колаборация с OBUT и създадения уникален луксозен сет за петанк, именно тук имах огромното удоволствие да се насладя на тази уникална игра и спорт, в който всеки може да се включи и да се влюбя завинаги!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

––

Silver, или сребърното поколение – защо е толкова важно?

Статистиката е красноречива: през 2050 г. пирамидата ще се обърне и представителите на тази генерация ще надхвърлят 2 милиарда. Това са хора, в диапазона от 50 години нагоре, които са на прага на нов етап, които предават на идните поколения, но също така се наслаждават на живота, достатъчно уверени и взискателни, с познания и възможности. Това са хора, които обичат лукса, използват новите технологии, имат позитивна нагласа и потребяват такива стоки и услуги:

Styleinspiratrice_Silver_ENr

……….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За мен беше интересно откритие да се запозная и с историята на Жан Пату, очарователният френски дизайнер, визионер и съблазнител, който живее и твори в началото на 20 век. Той е достатъчно далновиден, за да прозре, че луксът не може да остане само на територията на Франция и заминава за Щатите. От там се завръща с група американски манекенки, със спортни и издължени фигури, които дефилират за неговата марка. Той е първият, който открива слънцезащитното олио и вярва, че за да има култура на марката, качеството трябва да бъде вътре, а не отвън.
В духа на бранда се ражда и иконичният парфюм Joy Forever. През 1929 г. той изпраща аромата на 300 от своите клиентки в Щатите, които поради Голямата депресия не могат да си позволят да го закупят.

Така, Joy Forever се превръща в единственият парфюм в целия свят, който е бил създаден, за да се подари, а не да се продава!

––

Когато става дума за луксозна индустрия, не можем да не споменем и часовникарската. Сред гостите на конференцията беше и швейцарската къща с над 200-годишна история, която нито за миг не спира своята дейност – Vacheron Constantin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Един ден, марката получава най-семпло формулираното задание от свой клиент: „искам най-сложния часовник на света“. Създаването на това произведение отнема 8 години работа, 3 часовникари, 10 запазени патента!

–––-

Ако се усмихваш в Бразилия, ти си модерен, носиш светлина!

Това се случва в един далечен и сякаш доста по-различен свят от нашия, който носи своите характеристики, местни специфики и форми на потребление.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
За мен бе интересно да науча, че бразилците са най-големите потребители на интернет и социални мрежи, прекарвайки свързани часове наред. Разбрах много интересни неща за едни от любимите на всички ни джапанки – Havaïanas, които сякаш целят да сложат бразилската усмивка дори и на краката на всеки един от нас! Джапанки, които носят цветовете, радостта от живота, усещане за вечно лято. Аксесоар, достъпен и носен, както от най-бедните, така и от най-богатите, асортимент, който включва от най-изчистените модели, до луксозни колаборации със световни дизайнери като Valentino и Charlotte Olympia!

Styleinspiratrice_Infographic_Brazil

–-

Този материал е създаден на база на участието на: Barbara COIGNET (1.618), Bruno G. COTTARD (Jean Patou Paris), Carlos FERREIRINHA (MCF Consulting), Lucien David LANGMAN (EXPERTS M.C.T.H.), Geoffroy LEFEBVRE (Vacheron Constantin), Eno POLO (Havaïanas), Christophe PRADERE (BETC Design), Raffaela ROSSIELLO (Chopard), Hélène SARFATI-LEDUC (Fashion revolution), Stéphane TRUCHI (IFOP), Philippe & Mathieu TOURNAIRE (Tournaire), Alice FERRAZ (F*Hits).

Снимките са заснети с Olympus Pen.

111

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*