Fashion blog and lifestyle storyteller

Лукс

Salon du luxe – ден 1

28/08/2016

Salon du luxe – ден 1

This post is also available in: Английски Френски

Какво е лукс, как се променят неговите кодове и какви са новите предизвикателства в контекста на световните събития?

Когато преди година публикувах най-дългия пост в блога не предполагах, че 12 месеца по-късно дойде редът на най-дълго отлежавалия и обмислян материал в тази страница.

За мен беше чест и огромна радост да посетя отново Salon du luxe в Париж и в рамките на два дни да се запозная с тенденции, насоки, статистики и иновации в сектора, с различни професионалисти в тази индустрия, да отрия нови хоризонти. Това събитие, освен всичко друго, е и изживяване, което е трудно да се предаде: от локацията, до различните ателиета и изложители, нетуъркинг сесиите, паузите за кафе, музикалните изненади на организаторите, сърдечното отношение на Лора Перар, основател на събитието и на нейните съмишленици.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Думите на Гийом Аполинер

Крайно време е отново да разпалим звездите!

бяха водещо послание на форума.

Какво е луксът? Това е нещо, което е рядко, но и отговорно към обществото, прозрачно по отношение на процесите на производство. Такъв пример е Шанел и производството на парфюма Chanel 5, при което канят преса и блогъри на майски розобер в град Грас – магично преживяване (за което можете да придобиете представа тук).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За лукса може да се говори в множествено число, защото е съставен от множество лица. Един от гостите, известният бижутер Лоренц Боймер, който не се страхува да рискува, човекът, създал татуирания диамант и олфактивното бижу, каза, че човек „трябва да бъде смел и да не се страхува, че може да сбърка. А ако това се случи – не е страшно…Всяка промяна е една приказна възможност.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересен бе и коментарът му за технологиите и луксозната бижутерия, защото ако второто е дълготрайно, то априори технологията е нещо, което ще остарее след няколко години. И все пак, има какво да се работи в тази посока.

В професиите и знанията, свързани с лукса, има голям недостиг, те самите са редки и много търсени… (Такъв един пример бе Валери Танфан, която работи специфичния занаят на перата и създава разкошни творения за големите модни къщи.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По някакъв начин луксът става по-човешки, по-достъпен, по-прозрачен.

Завръщане към същината на живота и някои интересни сентенции:

Непрестанният флирт между лукса и модата
Луксът е рядък, и тъй като е рядък, той е скъп
Модата, от своя страна, е по-достъпна
Тя се превръща в социална референция – това е дебатът между да бъдеш и да изглеждаш   [между същността (лукса) и изгледа (модата)].

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Модата като принадлежност към един свят, униформеност – равенство, братство, всички носят едни и същи маратонки. Тази унифицираност се разпространява под всякакви форми. Притежанието на определени предмети, които хората считат за основни, за да принадлежат. Най-голямата ценност е да притежаваш предмета на момента.

Това, което е луксозно, е безценно.

Истинският лукс са ценностите на душата. Непобедимостта. Луксът на 21 век ще бъде именно завръщането към същината на живота.

Луксът е неуловим, защото винаги е в бъдещето.

 

Лукс и ритейл:

Оказва се, че луксозните магазини не отговарят на очакванията на клиентите. Те са твърде ретро за един хипер свързан клиент, изглеждат по еднакъв начин, толкова стандартни и лишени от всякаква емоция.

Тук можете да прочетете интересен анализ за това как ще изглежда магазинът на бъдещето.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Специалистите съветват, че е нужна емпатия, за да се създаде емоция. От тук идва и ролята на продавача, който трябва да събуди интереса и желанието на клиента. Т. нар. персонализирана продажба не касае само клиента (и отношението към него), а също така и марката, нейните специфики, ценности, ДНК.  Друг ключов момент е взаимоотношението, основано на доверие.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отвъд самия магазин, става дума за обмяна на експертиза, на познания и опит. Клиентът вижда навсякъде класическото, стандартното, той търси направено „по мярка“, креативно, изненадващо, сменя се рамката, излиза от пространството на магазина, изживява нещо, което парите не могат да купят.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Запазване на човешкото отношение, както преди 70 години, когато основателят на Kiehl’s казва, че I’d rather make a friend than a client.

И какво още?

Мечтаната IT чанта и рекламното лице вече не работят. Последни проучвания сочат, че на въпроса „коя марка ви вдъхновява?“ масовият отговор е „никоя“ , а единственият луксозен продукт, който запитаните желаят да си купят е, луксозното пътуване.

LUXEEE или трите „Е“ на лукса:

Изключителност – Exception

Превъзходство – Excellence

Емоция – Emotion

В интернет няма мистерия, но съществува легендата на марката. Имиджът, който искам да градя – прозрачност, честност, добронамереност, и най-вече – липса на тайни, на мистерии и неясноти.

Създаване на серия от истории, ръководенето им и разпространението. Така например – дисекцията на една дреха висша мода – по този начин купувачът се осъзнава, идентифицира като инвеститор. Впрочем, феновете, добрите познавачи на марката могат да разкажат нейната история по изключително достоверен и надежден начин (например историята на дизайнера Jacquemus).

Не съществува лукс без история. Дори и малките истории подхранват легендата на дадената марка, а към тях се прибавя и културата.

А тук съм при Bea & Greg, които със своите изключителни портрети създават множество лични истории.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Очаквайте и втора част, в която ще ви разкажа и какво пробвах за първи път именно на Salon du luxe!

😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

251

Written by:2 comments
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*