Fashion blog and lifestyle storyteller

Лукс

Луксът като свобода да мислиш, да обичаш, да се изразяваш и да се осмеляваш!

29/05/2016

Луксът като свобода да мислиш, да обичаш, да се изразяваш и да се осмеляваш!

This post is also available in: Английски Френски

В днешната публикация разговарям с Лора Перард, основател на Salon du Luxe, Париж, с която имах щастието да се запозная преди около година. Харизматична млада дама, с визия върху сектора на луксозните стоки и услуги, с която обменихме мисли за актуални теми от света на модата и лукса, на потреблението, както и на някои от последните тенденции. Лора разкри в аванс и предстоящи моменти от Salon du luxe 2016.

В начLauraPerrard_Styleinspiratrice_ITWалото на сезона се оформи дебатът „виж сега-купи сега“, свързан с модните дефилета и предложението колекциите да бъдат достъпни веднага след представянето им. Какъв би бил потенциалният ефект от това върху света на модата и лукса?

Полемиката и дискусията SEENOW-BUYNOW отразява, според мен, само и единствено развитието на нашето общество: потребителите стават все по-взискателни (което е добре!) по отношение на продуктите, които ползват и искат всичко да се случва по-бързо: всички се оказваме в един цикъл на бързия живот „fastlife“ , на хипер свързаност, която ни позволява да общуваме, обменяме, потребяваме на момента. По начало дефилетата бяха насочени към купувачите (buyers) и пресата. В исторически план на публикациите им трябваше известно време преди да стигнат до будките за вестници и след това самите колекции излизаха в магазините… и това се режисираше по един чудесен начин. Днес журналистите и блогърите постват в Инстаграм директно от ревютата (марките също влизат в тази игра) и всъщност става дума още повече за една комуникационна среща и артистично, креативно шоу (с висока добавена стойност). Нетърпението на публиката, която следи тази информация е напълно разбираемо.
Лично аз не смятам, че това, което наблюдаваме по отношение на бързата мода (fast fashion) ще просъществува още дълго време. Какъв е смисълът? НЕ мога да кажа обаче как точно ще се развият нещата. Следващият епизод ще ни покаже.

 

Лукс и атентати: има ли промяна в потреблението на луксозни стоки и услуги в този контекст?

За съжаление Париж изпита на гърба си последиците от трагичните инциденти, които засегнаха града, както и целия свят, в един по-глобален план. Предупредителни сигнали бяха разпратени в множество страни (предимно азиатски) за рисковете от посещение на френската столица и  това определено не бе в помощ на икономиката, най-вече хотелиерството, както и големите магазини…..

Не работя за някоя от луксозните марки, така че ми е трудно да дам вътрешна оценка, но имаме шанса да сме в във всекидневен контакт с редица от големите марки и изглежда, че нещата все пак са започнали да навлизат в обичайния си ход. Все пак, аз съм убедена, че има още много работа що се отнася до имиджа на Париж, по отношение на гостоприемството, обслужването, сигурността. Това ще бъде впрочем и една от темите на Salon du luxe Paris 2016 : „Как да се повиши привлекателността на Париж?“

Можете ли да ни кажете малко повече за концепцията бавен лукс (slow luxe)?

Всеобхватна тема ! За да поясня контекста – самата аз нямам принос в създаването на тази концепция. От години се говори за „slow made“, „slow food“ и дори за „slow TV“ … Днес, мнозина от нас, работещи в сектора на лукса, правим следната констатация – достигнали сме до края на един цикъл. И има едно завръщане към истинското. И ако превъзходството (съвършенството) – дума, която обичайно употребявам, когато говоря за лукс) препраща в крайна сметка съм идеята да правим нещо по най-добрия възможен начин, отделяйки адекватното време, за да го постигнем, давайки на продукта реална цена за вложените материали и часове работа… и ако си дадем времето да живеем и потребяваме „истинския“ лукс както следва? В такъв случай, терминът „бавен лукс“ придобива смисъл, как мислите?

Styleinspiratrice_SDL_J1-7

През 2015 по време на Салона една от темите на конференцията беше озаглавена „Автентичността като вектор за иновации“, тази година навлизаме още по-навътре в  темата с „Луксът – завръщане към същността на живота“! Предлагам да поговорим отново по темата след това! 😉

Припомнете си моите истории от Салон Лукс и иновации тук и тук.

Каква е ролята на дигиталните технологии и по-специално, на инфлуенсърите в сферата на лукса?

Може би няма да харесате отговора ми, но мисля, че това е въпрос, който вече не е актуален. Дигиталните технологии са неизменна част от всекидневието на ВСИЧКИ (независимо дали става дума за лукс или не), така че всички разсъждения, свързани с него важат разбира се и за лукса (многоканалност, социални мрежи, онлайн магазини или не, пазари и т.н. …). С повече или по-малко разработени стратегии, почти всички Модни къщи са в интернет (най-малкото със сайта и официални профили в социалните мрежи). Истинският въпрос днес е да разберем дали всички те ще възприемат една и съща стратегия или някои НАИСТИНА ще се осмелят да изиграят картата на конфиденциалността до края.

Инфлуенсърите влияят, какво още да добавя? От своя страна вярвам в ролята на т.нар. неофициални инфлуенсъри,  т.нар. consom-acteurs*! 😉

 Styleinspiratrice_SalonduLuxe_Jour2_4

В три думи, според Вас, луксът е… ?

Свободата да мислиш, да обичаш, да се изразяваш и да се осмеляваш!

А как започна всичко, откъде се появи идеята да създадете Salon du luxe ?

Всъщност, не стана нарочно или поне не е било предвидено или включено в някакъв стратегически план да създам Салонът за Лукс [Внимание, това е нещо екслузивно!]

Да организирам салон, посветен на лукса, в Париж ми се стори нещо очевидно. След като създадох, преди малко повече от 3 години Journal du luxe, осъзнах, че на парижката сцена нямаше голямо, знаково събитие с международно измерение, посветено на ръководителите, отговорните лица (decision makers) в сферата на лукса. Поставям ударение върху „decision-makers“, защото ние посрещаме Главни изпълнителни директори, президенти, генерални директори, хора на високи ръководни постове от страна на компаниите, опериращи в различните сектори на лукса). Исках да създам събитие, което е богато и динамично, задълбочено, в съответствие с днешния свят (и определено, с поглед насочен към бъдещето), и най-вече – събитие, по време на което наистина се случва нещо, при което човек не се отегчава по време на различните конференции и средата благоприятства за нетуъркинг. (Нещо, което аз лично потвърждавам на 100% от миналогодишния си опит! Б.р.)

Styleinspiratrice_SalonduLuxe_Jour2_1

Интересувам се най-много от хората, човешкото лице на тези, с които работим, а не толкова от тяхната позиция, функция. Така, Салонът дава възможност да се счупят някои бариери, за да може да се започнат истински взаимодействия и синергии, вписани в ключовите проблематики на тази екосистема.

Още с първото издание хаштагът #Salonduluxe се превърна в топ тема в Туитър (нещо невиждано до този момент за събитие от сферата на лука във Франция), енергията беше изключително позитивна, разсъжденията обогатяващи и ние си казахме, че трябва да продължим и да отидем още по-надалеч!

 

Какво да очакваме от Salon du luxe 2016 ?

Салонът в Париж през 2016 ще бъде УНИКАЛЕН по рода си. Поставихме летвата много нависоко с първото издание и участниците ни очакват зад ъгъла. Единственото нещо, което мога да ви кажа е, че те няма да останат разочаровани!

През тази година ще открием официално 750 кв. м. изложбена площ, на която ще бъдат представени доставчици, дизайнери, контрагенти на решения в екосистемата на лукса: нещо като гигантска кутия за изключително селектирани инструменти!

Горди сме с нашите изложители и с техния бизнес. Валери Танфан ще представи своята прекрасна професия на перо-работник (човек, който се занимава и търгува с пера и перушина) Ателие Flory Brisset ще представи техники за модерна бродерия, други играчи на пазара ще покажат софтуер и дигитални решения… с други думи Салонът ще бъде едно преживяване. Без да споменавам гост-лекторите визионери, които ще видим на нашата сцена! (Може да проследите темата на сайта http://salon-luxe.fr).

* Човек с активна и съзнателна позиция и поведение, свързано с потреблението.

158

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*