Fashion blog and lifestyle storyteller

Мода

За златокосите принцове, за града и още нещо…

17/04/2016

За златокосите принцове, за града и още нещо…

This post is also available in: Английски Френски

Днешната публикация е посветена на срещата ми с една вдъхновяваща млада дама, създател на модна къща, която от години ме кара да мечтая, минавайки покрай витрините на ул. Гладстон №50А. Когато чуя името на Вяра, мигновено си представям рокли, в които се преплитат женственост и дързост, нежна ефирност и градска динамика.

През 2005 г. Вяра Георгиева основава FEDE – моден лейбъл, в който всяка дреха въплъщава усещането за артистизъм, романтика, лекота и духа на актуалните тенденции от световните модни сцени. Преди това Вяра минава през миланската модна школа на ISTITUTO MARANGONI, работи в дизайнерските екипи на VERSACE Sport и Cappopera couture, докосва се до магията на модните седмици в Милано, като участва в подготовката на ревюта за Ferre, Costume Nacional и др. През м. март Fede бе отличена за модна къща на годината по време на наградите Златната игла.

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (4)

От къде идва вдъхновението за най-новата ти колекция?

– Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

Антоан дьо Сент-Екзюпери – „Малкият принц“

Новата колекция на марката – Little Princess, е вълнуваща и нежна, вдъхновена от произведението на френския автор Антоан дьо Сент-Екзюпери – „Малкият принц“.
Идеята за златна приказка през погледа на златокосото момче се зароди по време на едно от пътуванията ми до Милано. Там попаднах на  едно изкусно изработено  малко златно цвете – дело на италианските ювелирни майстори. Загубих си съня за няколко нощи и идеята беше факт! По това време препрочитах едно прекрасно, много красиво издание на вълшебната книга „ Малкият принц“, която ми беше подарена от много скъп човек в точния момент. Така златното цвете, както и прекрасните материи, на които попаднах, някак магически и с лекота  се вплетоха в една  колекция с много символика за мен.

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (5)

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (7)

Креативният ми екип работи по още две колекции : колекцията  с официални визии  Black Star, която  е създадена за специалните вечерни моменти  на всяка принцеса със стил и Casual колекция – за пролетни градски разходки…

Как се роди ФЕДЕ?

По време на обучението ми в Милано имах щастието да работя и да се уча от невероятни хора и професионалисти.

Вдъхновение беше  всичко, което ми се случваше в този прекрасен град, който сякаш живее в името на модата и красотата…

Така  реших  да създам собствена марка. За мен беше много важно ФЕДЕ да има своето бляскаво начало в София.  Силното ми желание и упоритост, както и доза късмет, ме срещнаха с прекрасни хора, с които започнах и реализираме заедно този проект и до днес.

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (9)
По твои наблюдения, как се развива българският моден пазар?

Радва ме, че има много млади талантливи хора, които намират все повече път и начин за изява и развитие със свои, интересни и силни проекти. Хубаво е, че се създават събития, организации и платформи, за да се подпомага развитието точно на тези малки брандове с голям потенциал и светло бъдеще.  Мисля, че обединените усилия винаги дават по-добри и удовлетворяващи резултати. Бъдещето е в това да работим в една посока и да си сътрудничим и помагаме, за да разширяваме и пазарните възможности на българските качествени брандове.

Кой е твоят любим дизайнер? Коя от големите модни столици те вдъхновява най-много?

Карл Лагерфелд е един от любимите ми персонажи като човек и артист. Обичам работата на много дизайнери с различни и често крайни убеждения и с удоволствие и интерес следя всички големи имена. Любимата модна столица за мен остава Милано.

Много ми допада комбинацията „градска“ и „приказна“ в твоите колекции! Как се постига този баланс?
Чрез дисбаланс в правилната доза. Обичам да смесвам стилове, материи, които на пръв поглед не си подхождат, но заедно създават магична визия, която въздейства.  Стилът, който създавам е подчинен на усещането ми за баланс и красота.

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (10) Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (11) Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (12)
За теб, като дизайнер, кое е най-ценното признание?

Най-ценното признание за мен е всяка случайна среща с прекрасните дами,  облечени  с тоалет, създаден от мен. Тези моменти ме вдъхновяват.

Благодарна съм на моята професия, която ме среща всеки ден с прекрасната възможност и щастието да обличам жени със стил и визия за красивото.

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (14)

Много ценно признание и огромна чест за мен е и наградата Златна Игла 2016, която имах щастието да получа за Модна къща на годината.  Прекрасен момент за мен и целия екип, с който работя е признанието и доверието, което ни гласуваха Академията за мода и проф. Любомир Стойков с тази награда.
Какво си пожелаваш за модата в България?

Пожелавам на всички БГ брандове развитие, вдъхновение и сила!

А това е лек намек какво да очаквате от мен идните дни 😉

Styleinspiratrice_ViaraGeorgieva_ITW (18)

Снимки: Мартина Тодорова

46

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*