Fashion blog and lifestyle storyteller

Мода

Астрономия, zero waste и още нещо…

27/04/2016

Астрономия, zero waste и още нещо…

This post is also available in: Английски Френски

Признавам си, че преди години искрено се вълнувах и живеех с едно участие на България на световната модна сцена – с интерес следях всеки нов етап до онзи паметен момент, в който обявиха победителя. Годината беше 2010-а, събитието Triumph Inspiration Awards, а аз изобщо не предполагах, че един ден ще имам Styleinspiratrice. И така, през пролетта на 2016, след кратка бекстейдж среща на Sofia Fashion Week, с Ники Божилов си говорим за космос, устойчива мода и още много други неща:

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (16) Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (18)

Защо BLACK_ (space), как се появи идеята за новата ти колекция?

В работата си винаги изследвам нови и непонятни зони за мен. Този път погледът ми се насочи нагоре към космоса и по-точно – към астрономията. Към необятното черно пространство, което ни заобикаля. Именно заради това реших всичко в колекцията да носи черния цвят и да асоциира с космоса.

Според теб, какво е устойчивото потребление на мода?

За мен като дизайнер, е важно да създавам устойчиви дрехи, а именно облекла с “timeless” дизайн. Да работя с качествени материали, да създавам дрехи с концепция и нещото, което застъпвам в последната си колекция, идеята за “zero waste”, тоест моделите да са конструирани, така че да няма остатък от плата и да няма замърсяване.

На представянето на колекцията имаше изключително впечатляващи аксесоари – разкажи ми малко за тях?

Създадох тези метални маски, за да унифицирам моделите и да съзадам една футуристична визия. Аксесоарите бяха ръчно изработени от метални мъниста  и илюстрираха лицето на жената от космоса. В последния модел концепцията бе лицето да се материализира и да прерасне в тяло, под формата на метално боди.

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (21)Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (22)

Кой е любимият ти дизайнер?

Възхищавам се на работата на Никола Геские. Иновативен, неочакван,  оригинален – качествата на истинския творец.

Изкушавал ли си се да направиш ултра цветна колекция?

Макар да има разбирането, че работя само с черно и бяло, това не е така, работя с много цветове, но действително предпочитам по-технологичните, сложни и символни тонове, пред пастелните и инфантилните цветове.

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (24) Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (25)Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (2) Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (3)

За теб като дизайнер кое е най-ценното признание?

Малко банален, но съвсем истински отговор, признанието на клиентите ми и хората, които харесват работата ми.

Какво си пожелаваш за модата в България?

Да се развива, расте едно много способно поколение, въпрос на благоприятна икономическа среда е то да се развие и да бъде адекватно на света.

Понякога и аз прекалявам по време на снимки – в търсене на оригиналния, неочаквания, по-разчупения кадър във всяка история. Този път обаче, нищо непедозиращото ми аз бе изправено пред неочаквано предизвикателство – да шия на оверлог! Представяте ли си 😉 голям смях падна:

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (6) Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (7) Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (8)

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (5)

Нося рокля от колекция Black _ (space) и total black визия, ако не броим специалната ми червена лента!

Styleinspiratrice_Nikolay_Bojilov (11)

Снимки: Мартина Тодорова

67

Written by:One comment
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*