Fashion blog and lifestyle storyteller

Лайфстайл

За книгите, големия екран и малко мода

25/10/2015

За книгите, големия екран и малко мода

This post is also available in: Английски Френски

Винаги ми е била интересна връзката между изкуствата, тяхното преплитане, диалогизиране и понякога дори противопоставяне. Покрай предстоящия  първи по рода си кино-литературен фестивал Cinelibri, организиран от от ИК Колибри, дискусията за литературата и киното и за екранизирането на литературни произведения се възроди. Трудно бих дала еднозначен отговор на въпроса добре ли е да се екранизира книга, след като най-изкусният режисьор е нашето въображение. Колко често представите ни от един роман тотално се разминават с видяното на големия екран? Същевременно, колко пъти ставаме свидетели на филми, които визуално надминават едно литературно произведение и ни представят картини, които ни карат да мечтаем, да се откъснем от всекидневието и да се потопим в един въздействащ свят.

Styleinspiratrice_Delicatesse-quote

От гледна точка на блога, се замислих и за връзката на литературата с модата. Преди години Диана Вриланд задава въпроса

Where would fashion be without literature?

Наскоро, препрочитайки „Деликатност“ на Давид Фоенкинос, се замислих какво усещане ми създава тази книга, как ме провокира в стилистичен план. Спонтанно се роди идеята за стрийт, свързан с литературата, четенето и създаването на послание чрез определен стайлинг. Ето какъв беше резултатът:

Styleinspiratrice_LaDelicatesse (2)

Styleinspiratrice_LaDelicatesse (1) Styleinspiratrice_LaDelicatesse (3) Styleinspiratrice_LaDelicatesse (4) Styleinspiratrice_LaDelicatesse (6) Styleinspiratrice_LaDelicatesse (7) Styleinspiratrice_LaDelicatesse (10)

Styleinspiratrice_LaDelicatesse (9)Styleinspiratrice_LaDelicatesse (8)

Впрочем, само след броени дни ще можем да гледаме „Деликатност“ на голям екран,  заедно с едни от най-вълнуващите екранизации на книги. А вие имате ли любими филмови адаптации? 🙂

Снимки: Виктор Стойнов

62

Written by:Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*