Fashion blog and lifestyle storyteller

Лайфстайл

Цената на блогинга

19/08/2015

Цената на блогинга

This post is also available in: Английски Френски

Блогингът е прекрасно нещо: от създаването на Styleinspiratrice.com преди три години всеки ден виждам как една мечта се развива и превръща в реалност. Дългогодишната любов към модата и изкуството направи така, че всеки ден се запознавам с нови хора, откривам нови неща и пред очите ми се разкриват нови хоризонти и неподозирани възможности. Днешната публикация обаче е с малко по-различен фокус, а именно: каква е финансовата страна на качествения блогинг?

Всяко нещо има своята цена – особено, когато се прави качествено и професионално, и в това няма нищо срамно, нито нередно.

Styleinspiratrice_Cost_blogging (3)

От една страна, безспорно имаме интелектуален труд, оформяне на идея и концепция, събиране на информация, постоянно следене на тенденции, новини, факти и събития.

От друга – има и чисто материален аспект, за който сякаш (у нас) почти не се говори.
Базирано на личния ми тригодишен опит, ето най-често срещаните разходи, свързани с поддържането на един блог и създаването на качествено съдържание:

Технически разходи

 • Абонамент за хостинг – в моя случай стартирах с базово предложение, но в хода на развитие и свързаното с него увеличено потребление направих ъпгрейд и преминах на по-висок план
 • Такса домейн – годишен регулярен разход
 • Дизайн – факт е, че wordpress предлага редица безплатни дизайни, но когато изберем професионален дизайн можем да придадем повече уникалност на блога. Това е разход, който възниква на определен период от време. В моя случай дизайнът винаги е бил специално избран и закупен
 • Имплементиране на дизайна – когато блогът вече има натрупана история, снимки, публикации и коментари, този процес освен времеемък е и свързан с финансови разходи (немалки при това)
 • Закупуване на плъгини и различни услуги, свързани с по-доброто функциониране на блог

Styleinspiratrice_Cost_blogging (4)

Маркетингови разходи

 • Рекламно-промоционални дейности (онлайн и офлайн) – започвайки от визитките, минавайки през печатните материали за специалните ни събития и стигайки до промотиране в социалните медии
 • Организиране на събития – през последната една година имам 2 специални партньорски събития, които бяха прекрасни и същевременно – свързани с финансиране
 • Нетуъркинг

Styleinspiratrice_Cost_blogging (5)

Разходи по съдържанието

 • Фото заснемане на сесии, събития и др.
 • Реквизит за дадени сесии
 • Изработване на аксесоари/дрехи за специални проекти
 • Наем на локация
 • Придвижване до събития и фотосесии – в по-голямата част от случаите това става с такси или с uber

Styleinspiratrice_Cost_blogging (7)

Други

 • В последната една година получих покани и акредитации за изключително престижни международни форуми, свързани със света на модата и луксозните стоки и услуги. Това са чудесни възможности, но на този етап пътуванията извън страната са изцяло финансирани от мен
 • Прес карта – притежавам Международна прес карта на Федерацията за нови медии, която логично е обвързана с годишен членски внос.

Факт е, че отстрани блогърстването изглежда като един безкраен празник, свързан с ходене по бляскави събития, получаване на подаръци и интересни преживявания. Без да отричам този момент, държа да подчертая, че това е един свят на отдаденост, на постоянство, на професионално отношение и на поставяне на приоритети в личен план.

Интересно ми е какво мислите по тази тема, какви са най-честите ви разходи, когато създавате съдържание?

Styleinspiratrice_Cost_blogging (6)

Снимки: Виктор Стойнов

71

Written by:17 comments
 1. Ама толкова добре да си обяснила и резюмирала нещата! :) С времето и поддържането на един блог човек малко по малко наистина започва да го осъзнава. Бих добавила още един разход - инвестицията в съвременна техника - фотоапарат, лаптоп, телефон... всичко, което е нужно, за да си на гребена на вълната. Страхотен и много различен пост :* www.gamesoffashion.blogspot.com

  • Vanina

   Благодаря ти, Преси! Наистина, тези разходи,които си цитирала, са важно перо и абсолютно необходима инвестиция.

 2. Страхотен пост, изключително полезен и обективен. От близо месец и аз съм в приказния свят на блогарството и определено смятам, че когато човек реши да се развива и най-вече да Твори в тази сфера трябва да пререди приоритетите си, да се зареди с много търпение и воля, да следва мечтите си и най-вече да пленява с разказите и фотографиите си. Финансовият ресурс,който се влага също не е малък, но не може без него, защото всяко хубаво нещо освен с ентусиазъм и любов се прави и с известен паричен капитал. Прочетох статията с голям интерес, повторих си позабравени въпроси, които отправях към себе си преди да се впусна в това вълнуващо приключение и най-важното затвърдих позицията си, че "Медалът има две страни"!!! Благодаря :)

  • Vanina

   Здравей Мария, Благодаря за коментара и споделения опит. Медалът наистина има две страни и е хубаво да се осъзнаят.

 3. Браво, Ванина! Благодаря, че отвори темата, надявам се да достигне до ушите на повече хора ;} Мога само да добавя, че когато си далеч от столицата, разходите за социални контакти, участие в събития и достъп до брандове са най-голямото перо , не само откъм финансови средства, но и откъм време.

  • Vanina

   Благодаря и аз, Венета! :) Това допълнение е изключително важно да се има предвид при целия процес. Мисля, че темата ще има продължение.

  • Vanina

   Никой, г-н Станев, и това му е хубавото. ..

 4. Ванинка, благодаря ти за идеята да засегнеш темата и така изчерпателно да систематизираш и обхванеш почти всички материални и нематериални разходи, които съпътстват качественото водене и поддържане на един блог! Малцина са читателите, които изобщо си дават сметка за нещата behind the scenes, и в най-добрия случай, това са други блогъри, които минават също през тях. Обикновеният читател често не си дава сметка, че ние блогърите освен блога имаме професии, семейни ангажименти, деца, изпити, житейски несгоди, битовизми и т.н. За него ние сме източник на информация, забавление, вдъхновение. В това няма нищо лошо, целта на повечето от нас е именно такава, но когато се появяват хейтърски подхвърляния, че блогърите са меркантилни понеже са приели подарък за 20, 50, 100....лв., ми става криво. А и слагането под общ знаменател е наистина плиткоумно. Наистина инвестицията в това хоби, което споделяме със света, не може да се покрие финансово с подобни подаръци и съм сигурна, че никой себеуважаващ се български блогър не води блог само защото някой бранд ще му направи комплимент с продуктите си. Лично за мен най-огромният разход във връзка с блога това е времето. Времето ми напоследък е наистина малко и всяка минута за блога ми е много ценна. Понякога буквално не намирам време да отговоря на мейл или коментар в продължения на два и повече дни. Да отделиш няколко часа, за да отидеш на събитие, за което после и да разкажеш в блога, също е разход на време и средства, както ти казваш. Повечето събитие са наистина интересни, срещите с нови хора са приятни и обогатяващи, но понякога човек просто няма възможност или просто не е в кондиция. Сигурно всичко това изглежда изключително вълнуващо в очите на тийнейджъри, студенти или безработни, които се чудят как да разнообразят деня си, но на мен денят ми е доста уплътнен и без друго. Що се отнася до финансовите разходи, техниката си я имам със или без блога; поддръжката, дизайна, снимките и пр. си ги правя сама; пътуванията, за които пиша си ги финансираме също семейно; продуктите, на които правя ревю си ги купувам така или иначе, а някои са от онези подаръци, за които получавам често писма с питания от сорта „Направих си блог в блогър, имам един пост и половина, как да ми пращат продукти…“ И последно, че стана много дълго, качественото съдържание, като всяко качествено нещо има своята цена. Качествено списваните блогове с добър текст, снимки и идея се отличават моментално от плявата. Поздрави на теб и всички са оставили коментар до момента. Следя ви и вас :), защото ви харесвам!

  • Vanina

   Благодаря ти, Борянка! Напълно съм съгласна с коментара за времето - най-ценния ресурс (и лукс) днес. Ако можеше денонощието да е малко по-дълго, нямаше да е никак зле. Доста често сме изправени пред избори и поставяне на приоритети... Адмирации за това, което правиш и за първото по рода си българско приложение Beauty feed!

 5. Прочетох поста ти с голям кеф, защото у нас за тези неща действително не се говори, а на всичкото отгоре много хора дори не мислят за това, стартирайки блог, което превръща крайния резултат в меко казано... непрофесионален. :) От друга страна се радвам, че има хора, които освен, че един ден се събуждат с идеята "Ми що да не взема да си направя блог?!", има и такива, които имат замисъл - идеята, таргет групата, целта (за да не се окаже накрая, че просто си седим и си пишем там някакви си неща, дето само майките ни ги четат) :) Разбираш ме... Поздравления за блога ти, за първи път попадам на него, но ще го следя с интерес! :)

  • Vanina

   Благодаря ти, Мартина - за включването, взетото отношение и хубавите думи! Мисля, че разликата винаги се забелязва и е хубаво, че нашата блогосфера започва да се развива! :)

 6. Eli

  И за мен най-голямата инвестиция е времето - струва ми се все по-малко и по-малко напоследък... Все още не съм направила крачката дори към по-хубав фотоапарат, признавам си без срам :D Ако трябва да съм честна, отдавна мина времето, в което купувах неща, само за да им направя ревю (случваше се рядко, но сега хич). А относно останалите неща - някак не се бях замисляла за тях така накуп, наистина са си доста. При мен дори има разходи за транспорт, ако искам да дойда до СФ за някое събитие... Нооо, всичко е с кеф. Най-добре похарчените пари в живота ми стоят зад блога (включая пътуванията) :)

  • Vanina

   О, да! Това последното много ми хареса и подкрепям на 100%! Мисля, че когато нещата се правят с кеф и със страст, тогава се получават най-добре, тогава не е трудно да се организираш, да пренаредиш приоритетите, да направиш някои разходи или да подходиш креативно! :) Благодаря ти, Ели!

 7. Благодаря ти, Ванина за поста. Доста изчерпателен ...коментарите също допринасят много. Аз не смея дори да помисля себе си за професионален блогър. Да, пиша когато ми се пише и имам вдъхновение - добро и лошо, и предимно когато имам малко време иначе посветено на малко човече. Като цяло, когато прочетох статията останах с много добро впечатление, както впрочем от целия ти блог Ванина. Това, което ми направи впечатление е, че коментарите са по-скоро в complaining form и мисля, че този повей кара и единствения мъж дал мнение да зададе този си въпрос. Да си призная и на мен ми се прииска... за малко... после започнах да си разсъждавам и искам да поставя нещата в друга плоскост. Смятам, че проблема не е в това, че някой иска да получи фирмен подарък. С цялото ми уважение за труда ви, защото категорично не е малко нито времето, нито средствата, за да поддържате блоговете си - разгледах ги и съм силно впечатлена, някои виждам за първи път, но ще продължа да ги следя. Според мен по важно е да се погледне градивно. Според мен в случая някой се вълнува от това как може да развие нещо свое, което да прави между другото или му е основно занимание или пък иска да му стане такова и да изкара някой лев, но поради малко информираност, че ако искаш да го правиш професионално, а и да изкарваш пари трябва да подходиш като към бизнес начинание - план, стратегия, продукт, услуга, целеви групи... да, някои го правят и стигат далеч - тук мисля има много свидетелства за това, но на други им трябва малко помощ... така, че когато ви попитат как да получа някой продукт, може би отзад стои млад талант, който може да стигне далеч в онлайн средата - от един ааматьорски блог може да прерастне в империя, който зад простичкия си въпрос иска да получи повече информация за блогърството. И искам да споделя това видео с вас: https://www.youtube.com/watch?v=ugka8cdurOg

  • Vanina

   Здравей Елена, И аз ти благодаря за коментара и този страничен поглед, който обективно допринася за по-пълния анализ по темата. Не мисля, че имаме от какво да се оплакваме, защото както и да го погледнем, имаме невероятно хоби! :) За младите таланти съм съгласна и е чудесно, че има все повече блогове, които се появяват и търсят своето място, заявяваъки личен стил, почерк и поглед върху теми като мода, бюти, лайфстайл и т.н.

   • Привет, Ванина, благодаря за отговора. Напълно съм съгласна, че имате невероятно хоби! Вдъхновение сте за много момичета и жени, така че keep going :), а аз ще ви следя с интерес!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*